בורקס עוף טחון בתנור עם רוטב עגבניות, קריספי ונמס בפה

יערה גורן

בורקס עוף טחון
זמן עבודה: 30 דקות
משך הכנה: שעה ו-30 דקות
כשרות: בשרי
רמת קושי: קשה

יש משהו ממכר בריח של בצק עלים אפוי שממלא את המטבח. כשאני מכינה בורקס עוף טחון, אני חוזרת ישר לילדות – לאותם ערבים שקטים של שישי, כשאמא טרפה בצק ביד אחת וטבלה עוף מתובל בשנייה. זה בדיוק מסוג המאפים שגורם לכולם לחייך עוד לפני שהם מגיעים לשולחן. לכל אחד יש את הסיפור שלו עם בורקס של סבתא, אבל הגרסה שלי – נימוחה, עסיסית, מעלפת – תמיד גורמת לאורחים לחזור לעוד אחד קטן “על הדרך”.

בורקס עוף טחון זו קלאסיקה משגעת, מנה שאפשר לפנק בה את המשפחה וגם להרשים אורחים. אני מתה על הקראסט החמאתי שמשתלב מושלם עם עוף מתובל ברוטב עגבניות ביתי. זה ביס כזה שמתחיל קריספי ומסתיים בטעם עמוק ונמס בפה. הכי כיף – אפשר להכין הכל מראש ולהקפיא, ויש לכם ארוחה חמה מוכנה לכל מצב רוח. לא פלא שהמתכון הזה נחשב לאגדי אצלי בבית. לא משנה אם בורקסים בעיניכם זה של אמא או סבתא – כאן תגלו שדרוגים מעלפים וגרסה סופר פרקטית, שפשוט לא תספיקו לספור כמה נעלם מהמגש.

זמן הכנה ורמת קושי

את רוב העבודה תסיימו תוך 30 דקות. אם רוצים תוצאה מושלמת ומעלפת, שווה להכניס את הבצק המאולתר למקרר לעוד שעה. כמובן – זמן אפייה של 30 דקות, וזהו – בורקס מושלם בדרך לשולחן.

המתכון מתאים גם למתחילים שמפחדים משמרים או קריספיות יתר. פשוט לעקוב אחרי ההוראות, להתמסר לניחוחות, וליהנות מתוצאה של מאפה בייתי מופלא – בלי להסתבך.

רשימת מרכיבים

המתכון מספיק ל-16 בורקסים בינוניים, מושלם לארוחת שישי משפחתית או בופה חגיגי באמצע השבוע.

  • 500 גרם בצק עלים מוכן, מופשר לפי ההוראות
  • 500 גרם עוף טחון טרי (או מעוף צלוי קצוץ דק)
  • 2 כפות שמן זית איכותי
  • 1 בצל בינוני קצוץ דק
  • 2 שיני שום כתושות
  • 1 גזר מגורד
  • 1/2 פלפל אדום קטן קצוץ
  • 1/2 כפית כמון טחון
  • 1/2 כפית פפריקה מתוקה
  • 1/2 כפית כורכום
  • 1 כף רסק עגבניות
  • 50 מ"ל מים
  • מלח ופלפל שחור גרוס – לפי הטעם
  • 1 כף פטרוזיליה קצוצה
  • 1 ביצה לטריפה (להברשה)
  • שומשום לקישוט

אופן ההכנה

  1. מחממים שמן זית במחבת רחבה. מוסיפים בצל ומטגנים עד שהוא מתחיל להזהיב, יחד עם שום קצוץ.
  2. מוסיפים את העוף הטחון ומפוררים תוך כדי טיגון. נותנים לעוף לקבל צבע לבן אחיד.
  3. מוסיפים גזר, פלפל, תבלינים, רסק עגבניות ו-50 מ"ל מים. מבשלים יחד 6-8 דקות עד שמרבית הנוזלים נספגים והמלית נראית עסיסית ומשגעת. אם רוצים, בודקים טעמים, מתקנים תיבול, ומורידים מהאש.
  4. מוסיפים פטרוזיליה קצוצה, מערבבים היטב, ומניחים בצד עד שהתערובת מתקררת לגמרי. זוהי המלית הכי נוחה לעבוד איתה – ממולצת בהמון מתכונים של בורקסים בכלל.
  5. פורסים את בצק העלים על משטח מקומח קלות. חותכים לריבועים בגודל 10×10 ס"מ. שמים כף נדיבה של מלית במרכז לכל ריבוע.
  6. סוגרים למשולש או מלבן (לבחירתכם), ומהדקים בקצות המזוגגי ביצה – הכי פשוט עם מזלג. השוליים צריכים להיות סגורים היטב, אחרת תהיה לכם הפתעה בתנור.
  7. מעבירים לתבנית עם נייר אפייה, מורחים ביצה טרופה מעל, ומפזרים שומשום בנדיבות.
  8. אופים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות, 25-30 דקות, עד שהבורקסים זהובים וקריספיים. הריח בבית יעשה לכם מסיבה, מבטיחה!
  9. מגישים חם, ואפשר גם לפזר מעט פטרוזיליה קצוצה מעל – למגע של אמא.

הערות ושדרוגים

למי מכם שרגיש לגלוטן או רוצה אפשרות בריאה, אפשר להשתמש בבצק עלים ללא גלוטן. ממליצה לבדוק בצקים שתמצאו במרכולים הטבעוניים. בעוף – גם עוף הודו טחון מתקבל מצוין, במיוחד אם רוצים מנה עשירה בחלבון ודלה יותר בשומן, ועדיין ליהנות מבורקס מדהים וקריספי. מי שאוהב עוף צלוי של ערב שישי, אפשר לקצוץ טוב במעבד מזון ולהשתמש במלית – זה מחזיר ישר לטעם של בית של סבתא.

לאורך השנים ניסיתי וריאציות מעלפות: תוספת פלפל ירוק חריף קצוץ למי שאוהב אש בפה, וגם שילוב עדין של גרגירי תירס מתוקים שפותחים את הטעם. לפעמים משלבת גבינת פטה נימוחה עם העוף, וזה יוצא שילוב פשוט מושלם – הקרמיות של הגבינה פוגשת את הקריספיות של הבורקס, ביס פשוט נמס בפה. אם נשאר בורקס מהתבנית (נדיר!), אני עוטפת בנייר כסף ומחממת שוב בטוסטר – הוא חוזר להיות משגע כאילו אפיתי זה עתה.

שאלות ותשובות

1. האם אפשר להכין את המלית מראש ולשמור במקרר?
הכי נוח! המלית נשמרת עד 3 ימים סגורה היטב. אם רוצים להקפיא – מורידים למקרר בלילה לפני ההרכבה. כשאני יודעת שיהיה לי בוקר לחוץ, אני מכינה כמות כפולה ושומרת חלק במקפיא. זה מייעל כל שבת בבוקר.

2. איזה סוג עוף עדיף – עוף טרי או עוף מבושל?
עוף טרי טחון נותן טעם עדין וקלאסי, אבל עוף מבושל/צלוי מוסיף עומק וניחוח של בית של אמא. בימי שישי אני אוהבת “למחזר” עוף מהמרק, קוצצת אותו דק וזה יוצא מעלף.

3. האם אפשר להכין גרסה דלת פחמימות?
בטח! אני ממליצה לנסות “עלים” של דפי אורז קלויים או בצק ייעודי דל פחמימות. לאותה מלית מופלאה פשוט עוטפים וזורקים לאפייה – יוצא מדהים, פריך ולא כבד בכלל.

4. איך משדרגים את הבורקס לאירוח חגיגי?
שימוש בבצק עלים חמאה אמיתי מעלה את הרמה פלאים. אפשר להבריש ביצה ולפזר שומשום שחור או קצח לסטייל. לפעמים אני מוסיפה גם מעט שומן אווז קפוא מלמעלה – סבתא תמיד אמרה שזה “הסוד של האופים”.

5. האם אפשר להוסיף ירקות נוספים למלית?
כן! אני אוהבת לשדרג בבטטה מגורדת או פטריות קצוצות ומטוגנות. ברוקולי מבושל קצוץ דק משתלב מצוין ונותן קריצה בריאה וסודית לקטנים.

6. אפשר להכין פרווה?
כמובן! אני בוחרת בבצק עלים פרווה, מחליפה את הברשת הביצה במעט שמן זית, והתוצאה עדיין קריספית ומשגעת. אף אחד לא ירגיש שחסר משהו.

7. איך שומרים שהבורקס יישאר אוורירי ולא ייהפך לדחוס?
חשוב לא להעמיס מלית ולזכור לסגור היטב, אבל בלי לגדוש. אפיית יתר עלולה לייבש – שימו שעון ותתחילו לבדוק אחרי 25 דקות כשהריח כבר עושה לכם חשק בלתי נשלט.

8. אפשר להשתמש בבצק פילו במקום בצק עלים?
בהחלט! הבורקס הופך קליל, אוורירי וקרנצ’י. אני ממליצה למרוח כל דף פילו במעט שמן – ככה יוצא לכם ביס מתפצפץ שלא מתחיל להכביד אחרי הארוחה. פשוט מושלם.

9. אפשר להקפיא בורקסים לפני אפייה?
אפשר ואפילו מומלץ! שימו את הבורקסים בתבנית, תנו להם הקפאה ראשונה, ואז העבירו לקופסה אטומה. כשתרצו, ישר לתנור חם (תוסיפו 10 דקות לאפייה) – וזה טעמים של בית, בלי רגע של לחץ.

10. איך מגישים את הבורקס בצורה משגעת?
אני אוהבת להגיש על מגש גדול, לצד סלט ירקות מרענן ויוגורט. לפעמים פזרתי נענע טריה מעל או שוסל של עגבניות שרי. הילדים עפים על זה עם קטשופ, ואורחים תמיד חוזרים לבקש “רק עוד אחד”. הכי כיף לספר לכולם על המתכון, אז תשתפו, תייגו ותרגישו חופשי לשלוח תמונה – אני אוהבת לראות את היצירות שלכם מתעופפות ברשתות החברתיות!

מתכונים נוספים:

שוקיים בתנור ניקי
שוקיים בתנור עם דבש, רוטב סויה ורוזמרין ברוטב עשיר וקרום מוזהב

פעם ראשונה שניסיתי להכין שוקיים בתנור, זה היה מתוך רצון לפנק את המשפחה במנה מהממת, כמו של אמא. הזיכרון של הריח המשגע ...

פילה עוף בדבש וחרדל
פילה עוף בדבש וחרדל בתיבול חרדל דיז'ון ורוטב סויה ברוטב עשיר נימוח וקל להכנה

פילה עוף בדבש וחרדל הוא לגמרי המתכון הזה שתמיד מעלה חיוך גדול אצלי בבית. משהו בשילוב בין מתקתקות הדבש לחמיצות הקלה של ...

פרגיות וירקות בתנור
פרגיות וירקות בתנור עם סילאן ושמן זית ברוטב עשיר וקראסט קרמלי

יש בתבשיל הזה קסם שמחזיר אותי לעונג של שישי אצל אמא — הריח המטורף שמתפשט בבית, התערובת המדהימה של פרגיות עסיסיות עם ...

פרגיות גריל עוף
פרגיות גריל עוף על הגריל או בתנור עם פפריקה, שום, דבש וגרידת לימון

יש משהו ממכר בריח של פרגיות גריל עוף שנשפך לכל פינה בבית. אני תמיד נזכרת בילדות, כשכולם היו מתאספים למטבח ביום שישי, ...

נודלס עם פילה עוף
נודלס עם פילה עוף בווק עם ג'ינג'ר וירקות ברוטב סויה ושומשום

יש משהו ממכר בריח של נודלס המוקפצים עם ירקות צבעוניים ופילה עוף רך שתופס בול את הטעמים. כל ערב שישי, כשאני מעמידה ...

כנפיים מטוגנות עם פירורי לחם
כנפיים מטוגנות עם פירורי לחם – קריספיות זהובה ונימוחה מבפנים

כנפיים מטוגנות עם פירורי לחם זה מסוג המתכונים שאף פעם לא משעמם להכין. הריח שמתפשט בבית בזמן הטיגון הוא פשוט מעלף ומעורר ...

קובה עם עוף טחון
קובה עם עוף טחון בטיגון עמוק – קלאסית רכה ופריכה עם תיבול בהרט ופטרוזיליה

יש משהו בקובה עוף טחון שעושה לי חשק לחזור למטבח בכל פעם מחדש. זה מתכון מושלם שמתחבר לזכרונות ילדות מבית סבתא, עם ...

שניצל חריימה
שניצל חריימה עם רוטב עגבניות ופפריקה חריף בגרסה פריכה ועסיסית

כמה פעמים הכנתם שניצל ומצאתם את עצמכם מחפשים טוויסט שישדרג את המסורת? בדיוק כך נולד אצלנו בבית המתכון הזה – שניצל חריימה ...