סלט פטריות פקאן סיני ובצל ירוק עם רוטב סויה שומשום ושומשום קלוי

יערה גורן

סלט פטריות פקאן סיני ובצל ירוק
זמן עבודה: 20 דקות
משך הכנה: 30 דקות
כשרות: פרווה
רמת קושי: בינוני

פעם, כשחיפשתי משהו שהוא גם מרענן וגם ממכר, נזכרתי בסלט הזה שטעמתי במסעדת שף – אי שם אחרי משמרת ארוכה. הסלט הזה מעלף, חגיגה של טעמים וניחוחות שממלאים את המטבח ברגע שקולים את האגוזים והפטריות. כולנו מכירים את הסלטים של אמא ושל סבתא, אבל פה מדובר במשהו בסטייל אסייתי עכשווי – עם ביס קראנצ’י וניחוחות שומשום שמקפיצים כל שולחן.

החיבור בין פטריות טריות לבצל ירוק רענן, קליית הפקאן הסיני והקיק הייחודי של רוטב סויה-שומשום – כל אלו הופכים את הסלט הזה למושלם לארוחה קלילה, כתוספת משגעת או כנשנוש מרשים בערב עם חברים. תמיד כשאני ניגשת אליו, אני נזכרת בפשטות ובאווירה של שישי בערב, כשהמשפחה סביב השולחן וכולם מתלהבים מהטעמים הנועזים, אבל הכל מרגיש לגמרי מהבית.

זמן הכנה ורמת קושי

את רוב העבודה תסיימו תוך 20 דקות בלבד. אם תרצו לקלות את הפקאנים והפטריות, כדאי להוסיף עוד 10 דקות של ניחוח משגע בבית.

המתכון הזה באמת פשוט – אני אוהבת שהוא סלחני וזורם, מתאים גם למי שרק התחיל לחתוך ירקות. כל מה שצריך זה סכין חדה, קערה יפה וקצת אהבה לאוכל טרי ובריא.

רשימת מרכיבים

המתכון מספיק ל-6-5 סועדים, מושלם לצד מנות עיקריות או ככוכב מרכזי על שולחן הבראנץ' עם חברים.

  • 500 גרם פטריות שמפיניון טריות, פרוסות דק
  • 120 גרם אגוזי פקאן סיני טבעיים (או קלויים, אם אוהבים קראנצ’י במיוחד)
  • 5 גבעולי בצל ירוק, שטוף וחתוך דק
  • 30 גרם כוסברה טרייה, עלים קצוצים גס (לא חובה, אבל מוסיף רעננות)
  • 3 כפות שומשום קלוי
  • 4 כפות רוטב סויה איכותי
  • 2 כפות שמן שומשום קלוי (אפשר גם שמן זית עדין, אבל שמן שומשום נותן טוויסט משגע)
  • 1 כף חומץ אורז (או חומץ תפוחים עדין)
  • 1 כף דבש או סירופ מייפל טבעי
  • 1 כפית ג'ינג'ר מגורר דק (טרי בלבד – לטעם מושלם)
  • פלפל שחור גרוס – לפי הטעם
  • מלח גס – רק כסיומת, אם ממש חייבים

אופן ההכנה

  1. אם בחרתם בפקאן קלוי – מחממים מחבת יבשה, קולים קלות את הפקאן 3 דקות תוך ערבוב עד שמתחיל להפיץ ניחוח מתוק ומשגע. מניחים בצד.
  2. באותה מחבת, אם רוצים למקסם את עומק הטעמים, אפשר לזרוק גם את הפטריות לכמה דקות ערבוב עד שאין נוזלים בקצה, אבל לחלוטין אפשר להשאיר אותן טריות – עניין של מצב רוח אישי.
  3. קוצצים דק את הבצל הירוק, קולפים (אם רוצים) וקוצצים את הכוסברה.
  4. מערבבים היטב בקערה גדולה: פטריות, פקאנים קלויים, בצל ירוק וכוסברה.
  5. בקערית קטנה טורפים היטב את רוטב הסויה, שמן השומשום, חומץ האורז, דבש והג’ינג’ר עד שמקבלים רוטב אחיד. אפשר לטעום ולהוסיף עוד טיפונת דבש או פלפל אם מרגישים שלא מספיק “ממכר”.
  6. יוצקים את הרוטב על תערובת הפטריות, מערבבים בעדינות כדי שהפטריות לא יימעכו. מוסיפים את השומשום הקלוי ופלפל שחור גרוס לפי הטעם.
  7. אם רוצים, זורקים על הכל עוד קמצוץ מלח גס בדיוק לפני ההגשה. נותנים לסלט לנוח 10 דקות – הרוטב נספג, והטעמים הופכים למושלמים וממכרים.

הערות ושדרוגים

למי שמחפש גירסה ללא גלוטן – אני תמיד ממליצה לבחור רוטב סויה ייעודי ולבדוק גם את השומשום. במטבח שלי, תמיד יש אגוזי מלך או אגוזי קשיו – אפשר בקלות להחליף או לשלב, ועדיין לקבל סלט קראנצ’י עשיר בחלבון, שמתאים גם לאורחים הטבעוניים.

מדי פעם, כשטעמי הפטריות קורצים לי לטעמים חורפיים – אני משתעשעת עם פטריות פורטובלו או שיטאקי ונותנת להן צריבה קלה בתנור. שדרוג נהדר נוסף – הוספת פרוסות דקיקות של צ'ילי אדום טרי לאוהבי החריף, או זסט לימון טרי למי שמעדיף סלט מרענן במיוחד. לפעמים, בחורף, אני מוסיפה נבטי חמנייה, לקבלת מרקם אוורירי ולביס קצת שונה שנמס בפה.

שאלות ותשובות

1. איך שומרים את הסלט שלא ייהרס?

חשוב להכניס לקופסה אטומה למקרר אחרי שהסלט התקרר לטמפרטורת החדר. עדיף לא להוסיף את הרוטב עד הרגע האחרון, ככה תישמר הטריות של הפטריות והקראנצ’יות של הפקאן. אם נשאר לכם, הסלט יחזיק 24 שעות – אבל קשה לי להאמין שזה יקרה, הוא פשוט מעלף.

2. אילו פטריות הכי מתאימות לסלט?

אני הכי אוהבת שמפיניון לבנה טרייה – נותנת טעם עדין ומרקם אוורירי שנמס בפה. מי שאוהב טעמים עמוקים יכול לשלב פטריות פורטובלו, ואפילו שיטאקי טרייה – לקבלת תוצאה מהממת שמתאימה גם לאורחים עם טעם של מסעדת שף.

3. מה אפשר לשים במקום בצל ירוק?

אפשר בהחלט להחליף בבצל סגול פרוס הכי דק שאפשר – ייתן חריפות עדינה. לפעמים, אני משתמשת בעירית טרייה או אפילו מעט שן שום מגוררת, לקבלת קיק חזק של טעם.

4. האם זה מתאים לארוחות דיאטטיות?

הסלט הזה דל פחמימות, עשיר בחלבון טבעי מהפטריות ומהפקאן, ועושה עבודה נהדרת למי שמחפש מתכון בריא אבל מושלם בטעם. אפשר להפחית את הדבש או להחליף במעט סטיביה טבעית למי שמחשבן קלוריות.

5. אם לא אוהבים כוסברה – מה אפשר לשים?

אל תדאגו, גם אני מכירה כמה שבורחים מכוסברה. אפשר להחליף בפטרוזיליה שטופה קצוצה או לוותר – הסלט יישאר מרענן ונפלא בכל מקרה.

6. איך משדרגים לארוחת חג?

אני אוהבת להוסיף לסלט הזה חמוציות טריות או מיובשות לקראת חגים, הופך אותו למנה חגיגית ומתוקה-חמצמצה. לפעמים פורסים עליו דקיקי פרמז'ן איכותי או טורפים מעל ביצה קשה למנה עשירה במיוחד – הפקאן והפטריות מתחברים עם כל עונה מחדש.

7. מה עושים אם יש אלרגיה לאגוזים?

במקרה כזה אפשר ללכת על גרעיני דלעת קלויים – הם קראנצ’יים, מוסיפים טעם אגוזי טבעי, ולא מסכנים אף אחד סביב השולחן. גם גרעיני חמנייה עושים עבודה ממכרת ומושלמת למי שמחפש פתרון נטול אגוזים.

8. האם אפשר להכין מראש ולהגיש מאוחר יותר?

הכי טוב להכין את הסלט כמה שעות לפני האכילה ולהשאיר את הרוטב בצד. ממש לפני ההגשה, שופכים ומערבבים – ככה הכל נשאר קראנצ’י, טרי ומלא חיים. בסלטים מהסוג הזה, זמן השרייה קצר משדרג את הניחוחות ומחבר בין כל הטעמים.

9. האם מתאים גם לילדים?

בהחלט, לילדים שאוהבים פטריות זה הופך ללהיט. אפשר להימנע מג'ינג'ר ועלים ירוקים אם צריך, ולשלב מעט מתיקות מהרוטב לדחוף אותם לטעום עוד.

10. טיפים לארגון שולחן לארוחה עם הסלט הזה?

הסלט הזה מצטלם מושלם בקערה שקופה על מצע עלי חסה רעננים. הגישו ליד לחם פריך או חלה של שבת, של אמא, להשלמת החוויה הביתית. אל תשכחו לפזר בנדיבות שומשום וקצת פקאן גרוס לקישוט – תמיד מפתיע כמה שכלים מתרוקנים מהר.

אני ממש ממליצה לכם לשתף תמונה של היצירה ברשתות החברתיות, לספר איך יצא לכם ולתייג אותי ואת החברים – תמיד מרגש לראות את הגרסאות שלכם לסלט המרענן והממכר הזה. במטבח, כמו בחיים – כיף לחלוק, לחדש ולהפתיע כל פעם מחדש.

מתכונים נוספים:

הכנת סלט פלפלים קלויים
סלט פלפלים קלויים בתנור עם שמן זית, שום וחומץ בלסמי

כל מי שטעם פעם סלט פלפלים קלויים של סבתא יודע שזה פשוט ממכר. אני זוכרת איך הריח של הפלפלים החרוכים כבר מילא ...

סלט הפתעות תרד
סלט הפתעות תרד עם גבינה בולגרית, אגוזי מלך קלויים וחמוציות ברוטב בלסמי ודבש

לפעמים אני פותחת את המקרר ומחפשת משהו שיפתיע – לא סתם עוד סלט עם עגבנייה ומלפפון, אלא משהו שממש יעשה רושם. הסלט ...

סלט קינואה קרוטית
סלט קינואה קרוטית עם קרוטונים קראנצ'יים, ירקות עונתיים וגבינת פטה בתיבול שמן זית ולימון

יש משהו ממכר בסלט שמתחיל פשוט ומסתיים כמו מנה ראשונה מושלמת במסעדת שף. בפעם הראשונה שטעמתי סלט קינואה קראנצ'י כזה, רציתי מיד ...

סלט עם ארטישוק כבוש
סלט עם ארטישוק כבוש, גבינת פטה וזיתי קלמטה רענן וטעים במיוחד

יש משהו בלתי מוסבר בסלט שמצליח לרענן כל שולחן ולגרום לאורחים להתאהב כבר מהביס הראשון. בעיני, סלט עם ארטישוק כבוש הוא בדיוק ...

סלט פריקי
סלט פריקי מבושל עם עשבי תיבול, אגוזי לוז ורימונים – טעמים רעננים ומרקם עשיר

לפעמים כל מה שצריך כדי להרשים זה סלט אוכל מנחם, כזה שמרגיש כאילו גדל על שולחן של סבתא, ומצד שני מצליח לרענן ...

סלט עגבניות איטלקי עם מוצרלה
סלט עגבניות איטלקי עם מוצרלה, בזיליקום ורוטב שמן זית ובלסמי

יש משהו ממכר ברגע שבו עגבניות טריות בשלות פוגשות גבינת מוצרלה נימוחה ונמסה בפה. כשהמדף בחנות מתמלא עגבניות משגעות והבזיליקום בדרך הביתה, ...

סלט חלומי מוקפץ
סלט חלומי מוקפץ עם ירקות קראנצ’יים, בזיליקום וגרעיני חמנייה ברוטב חומץ בלסמי

כל שבוע אני מחפשת להזרים למטבח משהו שונה, רענן ולא שגרתי, כזה שהמשפחה עוד לא טעמה. סלט חלומי מוקפץ הוא אחד המתכונים ...

סלט קינואה חומוס
סלט קינואה חומוס עם ירקות טריים, גרעיני חמניה ותיבול לימון וכמון

לפעמים מתחשק לי להפוך את שולחן האוכל לפסטיבל של צבעים, טעמים וניחוחות רעננים. סלט קינואה חומוס זה בדיוק מה שעושה את הקסם ...