מרק ירקות דלעת ממכר הוא כל מה שצריך ביום חורפי אפור, או כשפשוט מתחשק משהו מהיר, מושלם, מחבק ומרענן. הדלעת במרק הזה משתלטת בנוכחותה – צבע עז, טעם מתקתק ומרקם משגע, שמחזיר אותי מיד למטבח של אמא, להרפתקאות עם כף עץ וסינר מוכתם. יש משהו כמעט קסום בריח שממלא את הבית כשסיר המרק גועש, בצל מטוגן ואדים מתגלגלים – כאילו אפילו הקירות נהיים קצת יותר מחייכים. מרק כזה חוויתי כבר מהילדות, והמתכון רק הולך ומשתבח אצלי משנה לשנה.
אחד הזכרונות הכי חיים שלי קשור דווקא ללילה סוער במיוחד, בדיוק כשכבר רציתי להישבר ולהצית טוסט – ואז נזכרתי בדלעת הכתומה ששכבה לה כתפאורה לסתוויות על השיש. הופ, חתכתי, קילפתי, ומהר מאוד נרקחה מנה מנצחת, מדהים כמה שזה פשוט. גם הילדים שמקשקשים ומתרוצצים בדירה הפכו שקטים לכמה דקות מול קערה רותחת של המרק הנימוח הזה. ואם אמא סבתא הייתה פה, בטוח הייתה גונבת לפחות עוד קערה.
זמן הכנה ורמת קושי
את הבישול תסיימו תוך 45 דקות-שעה, כשהדבר הארוך ביותר פה הוא קילוף חיתוך. רוב הזמן המרק רותח בסיר ומפיץ ניחוחות מדהימים. אפשר להכין מראש, ומומלץ לתת לו לנוח במקרר – למרק מהמם יש נטייה להשתבח אחרי לילה.
לא צריך ידע מוקדם, רק סכין יציב, פומפיה והכנה נפשית להרבה מחמאות. כל מה שצריך זה לעקוב אחר השלבים – אפילו מתחילים יקבלו תוצאה של מסעדה. מרק ירקות דלעת קלאסי בריא, מהמם ומנחם לכל שולחן.
רשימת מרכיבים
המרק הזה מספיק ל-8 סועדים רעבים, מושלם לארוחת שישי משפחתית או ארוחת ערב חברית. בעצם, תמיד נגמר הרבה לפני שחשבתי.
- 1 דלעת בינונית-גדולה (כ-1.2 ק"ג קלוף וללא גרעינים), חתוכה לקוביות
- 2 גזרים בינוניים, קלופים וחתוכים לעיגולים
- 2 תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות
- 1 בצל גדול, קלוף וקצוץ
- 2 שיני שום, כתושות
- 1 קישוא, חתוך לקוביות
- 2 גבעולי סלרי, פרוסים דק (עם העלים למי שאוהב יותר ארומה רעננה)
- 1 כרישה בינונית, פרוסה לעיגולים דקים
- 3 כפות שמן זית איכותי
- 1.5 ליטר מים (או ציר ירקות אם זמינים)
- 1 כפית שטוחה כורכום
- 1/2 כפית כמון
- 1/2 כפית פפריקה מתוקה
- מלח ופלפל שחור לפי הטעם
- 2 כפות פטרוזיליה קצוצה
- אפשרות: קמצוץ אגוז מוסקט מגורר, לטעימה עמוקה
אופן ההכנה
- בסיר גדול מחממים שמן זית, מוסיפים בצל, כרישה וסלרי, ומטגנים 4-5 דקות עד שהירקות מתרככים ומפיצים ריח מעולה. טיפ מקצועי: תמיד להתחיל עם טיגון בצל, הוא הבסיס לכל מרק של סבתא.
- מוסיפים את הגזר, תפוחי האדמה, קישוא והשום, מערבבים ונותנים הכל להזיע 3 דקות נוספות – ככה הירקות מתחילים לשחרר סוכר טבעי.
- מוסיפים את קוביות הדלעת, מתבלים בכורכום, כמון, פפריקה. אני מוסיפה גם קמצוץ מלח ופלפל כבר בשלב הזה – זה עושה פלאים בצבע ובטעם.
- יוצקים מים רותחים (או ציר ירקות) עד כיסוי, מערבבים היטב, מביאים לרתיחה ואז מנמיכים לאש קטנה. מבשלים מכוסה כחצי שעה, עד שכל הירקות רכים ומשגעים.
- בשלב הזה, עם כף גדולה, מרסקים קצת מהירקות אל תוך המרק – אני אוהבת לשמור חלק מהקוביות שלמות למרקם. אפשר גם לטחון הכל עם מוט בלנדר – אז תקבלו מרק נימוח, עשיר, שנמס בפה.
- בוחנים מלח, פלפל, מתקנים לפי הטעם. מוסיפים בסוף פטרוזיליה קצוצה עם אגוז מוסקט, מערבבים ונותנים לכל הטעמים להתמזג עוד 5 דקות.
- שולפים מצקת נדיבה – מגישים חם, עם קרוטונים ביתיים, חמאה בטוסטונים או פשוט ככה, כי זה באמת מושלם.
הערות ושדרוגים
אם יש בין הסועדים רגישים לגלוטן, לחלוטין אפשר לוותר על כל תוספת של קרוטונים או להגיש עם לחם נטול גלוטן. ניסיתי אצל חברים לא פעם – המרק הזה משגע גם בלי כלום וגם עם תוספת, והוא פשוט נמס בפה ונשאר במחשבה הרבה אחרי שהקערה התרוקנה.
אני אוהבת במיוחד להוסיף קוביות בטטה קטנות יחד עם הדלעת. לאורך השנים אימצתי את הטריק של טיגון קצר של קוביות הדלעת והבטטה על מחבת נפרדת לפני שהן נכנסות לסיר – זה מביא עומק טעמים קרמלי מעלף. מי שמחפש טעם יותר עשיר, יכול להוסיף מעט שמנת מתוקה לקראת הסוף (בריקוד זהיר עם הדלעת הגבינתית). ואם אוהבים מרק עם בשר – עוף או הודו מבושלים בפנים עובדים מושלם למרק מועשר ועשיר בחלבון.
שאלות ותשובות
1. אפשר להשתמש בדלעת יפנית או בסוגים אחרים?
כל סוג של דלעת יתאים – יפנית תהיה אפילו קצת יותר מתקתקה ועדינה, והתוצאה עדיין תהיה מרק מעלף. לפעמים אני מחליפה חצי מהכמות בדלעת ערמונים – נותן גוון עמוק ומדהים.
2. איך להפוך את המרק לדל פחמימות?
אפשר לוותר על תפוחי האדמה והוסיף עוד קישוא וכרישה, או לנסות קולורבי במקום. זה הופך את המרק לבריא וקליל, ומרקם עדיין נותר מושלם.
3. האם המרק מתאים להקפאה?
מניסיון – המרק הזה שורד נהדר אפילו חודשיים בפריזר, במיוחד כשהוא טחון חלק. ממליצה לחלק למנות אישיות ולהפשיר לפי הצורך, זה משגע כמה שהוא טעים גם אחרי הקפאה.
4. האם המרק מתאים לילדים?
זה מרק של אמא קלאסי, כולם חוטפים עוד ועוד. שימו לב – אם יש ילדים שמעדיפים טעמים עדינים, אפשר לצמצם את כמויות התבלינים. הדלעת עצמה מוסיפה מתיקות טבעית שאף ילד לא עומד בפניה.
5. איך מגישים את המרק באירוח חגיגי?
אני מגישה בצלחות עמוקות עם זילוף שמן זית, קמצוץ פטרוזיליה, וקרוטונים קטנים שסוחטים קריאות התפעלות. אפשר גם להגיש בכוסות שוט קטנות כמנת פתיחה באירוח מושקע – מדהים כמה שזה עושה רושם.
6. אפשר להכין את המרק יום מראש?
לגמרי – המרק הזה תופס טעמים אחרי לילה במקרר והופך אפילו יותר ממכר. כל מה שצריך זה לחמם היטב לפני ההגשה ולהוסיף עוד מעט מים אם צריך.
7. מה לעשות אם המרק יוצא סמיך מדי?
פשוט להוסיף בהדרגה מים חמים או ציר ירקות ולערבב עד שהסמיכות לטעמכם. תמיד עדיף להוסיף מעט כל פעם ולבחון מחדש – המרק הזה אוהב פינוק.
8. אפשר להפוך את המרק לטבעוני?
בהחלט – במתכון הזה גם ככה אין מרכיבים מהחי. לשדרוג, אפשר להוסיף שמנת סויה או קרם קוקוס – זה נותן מרקם נימוח משגע וטעם משגע.
9. האם חייבים לטחון את המרק?
לא חייבים. תלוי בטעמים בבית – יש מי שאוהב קוביות, יש מי שמעדיף מרק חלק ונמס בפה. לפעמים אני טוחנת רק חצי ומשאירה נגיעה קראנצ'ית לכל כפית.
10. איך מוסיפים חלבון למרק הזה?
אפשר להוסיף עדשים כתומות, גרגירי חומוס מבושלים, או קוביות חזה עוף שבושלו מראש. זה הופך אותו ליותר עשיר בחלבון, ואידיאלי לארוחה מלאה.
אם המרק הזה עשה לכם חשק, שתפו במילה טובה ברשתות, תייגו בתמונות של קערות מהבילות – אין כיף גדול יותר מלראות את הסיר המשגע שלי עושה שמח בבתים של עוד שוחרי טעם. מחכה לראות את הוורסיות האישיות שלכם!









