מה זה בורקס מים ואיך מכינים אותו בבית

מה זה בורקס מים

בורקס מים הוא מאפה בלקני מסורתי שמקורו בטורקיה, העשוי מדפי בצק יובקה דקיקים המבושלים קלות במים לפני האפייה. הבורקס נחשב גרסה מושקעת יותר לבורקס הרגיל, עם טכניקת הכנה ייחודית שמקנה לו מרקם רך, נימוח ואף מעט אלסטי.

בשונה מהבורקס התעשייתי או הביתי שמבוסס לרוב על בצק עלים, בבורקס מים הבצק עובר שלב של הרתחה קצרה במים רותחים. לאחר מכן מקררים את הדפים, מסדרים אותם בתבנית עם מילוי, אופים עד להשחמה ומקבלים תוצאה ששונה לחלוטין במרקמה – רכה יותר מבפנים, לצד שכבה עליונה פריכה. מדובר באחד המאפים היותר מרתקים מהמטבחים של הבלקן, גם מבחינת הטעם וגם מבחינת העשייה.

פעם ראשונה שאכלתי בורקס מים הייתה אצל שכן ממוצא בולגרי, והוא הוגש חתוך לקוביות בתוך תבנית גדולה ריחנית. נדהמתי מהמרקם – זה לא היה בורקס קלאסי שפורר בין האצבעות, אלא שכבות רכות, עדינות, עם מילוי גבינה מתקתק. מאז הבנתי כמה שונה המנה הזו ממה שהכרתי מהמאפיות השכונתיות.

מקורותיו של בורקס המים

לבורקס מים, או "סו בורֶק" כמו שנקרא בטורקית, היסטוריה עשירה שמתחילה בימי האימפריה העות'מאנית. השם עצמו כולל את המילים "suu" שפירושה מים, ו-"börek" שפירושו מאפה. לאורך הדורות, המאפה התפשט בכל רחבי הבלקן – יוון, בולגריה, סרביה, מקדוניה – וקיבל וריאציות שונות באזורי תרבות שונים.

המאפיין המרכזי של בורקס מים הוא טכניקת ההכנה שלו – שטיפה/בישול של דפי הבצק במים רותחים ואז העברה למים קרים. זו תוצאה של מסורת טורקית ארוכת-שנים, שמבוססת על עבודה סבלנית עם בצקים דקים מאוד. במהלך התקופה העות'מאנית, הטכניקה הפכה למוקד מופעים קולינריים ואפילו סימן סטטוס בקרב שפיות וחובבי מטבח עילי.

ההבדל בין בורקס רגיל לבורקס מים

רובנו מכירים את הבורקס הקלאסי משעות הבוקר: משולשים או כריות מחורצים שבפנים גבינה מלוחה או תפו"א, ומעל שומשום או ביצה קשה בצד. אבל בורקס מים זו חיה אחרת. המרקם של הבצק, עקב בישולו במים, פחות פריך ויותר במרקם של פסטה רכה.

הבורקס הרגיל נעשה כמעט תמיד מבצק עלים: בצק עשיר בשומן ש"מנפח" אותו בתנור. בבורקס מים לא תמצאו קיפולים כאלה. במקום זאת, תמצאו שכבות דקות יותר שהונחו ידנית זו על זו לאחר שבושלו קלות והורכבו בתבנית עם שמן זית או חמאה ומילוי. הוא מזכיר יותר לזניה מאשר בורקס, אך עם אופי בלקני מובהק.

טכניקת ההכנה: שלב אחר שלב

הכנת בורקס מים דורשת סבלנות וזמן – אבל כל ביס שווה את ההשקעה. כשניסיתי לראשונה להכין אותו בבית, די הזעתי על שולחן העבודה. כל דף בצק שנקרע שלח אותי להתחלה, אבל לקראת הסוף הבנתי שזה גם חלק מהקסם שבו – לא הכל מתוקתק, לא הכל סימטרי, אך הטעם נפלא.

  • מכינים בצק יובקה דק (או משתמשים בדפי פילו איכותיים בתור תחליף)
  • מרתיחים מים עם מעט מלח
  • מבשלים כל דף 20–30 שניות בלבד במים הרותחים
  • מעבירים מיד למים קרים עם קוביות קרח
  • מייבשים בזהירות על מגבת
  • מסדרים שכבות בתבנית עם חמאה מומסת או שמן
  • מוסיפים את המילוי בין השכבות – גבינת פטה עם ביצים ונענע לרוב
  • מכניסים לתנור חם עד שהשכבה העליונה מזהיבה

שווה לציין שחלק מהגרסאות מכילות גם תוספת של יוגורט או שמנת חמוצה בתערובת הביניים, שמקנה לחות ומרקם עסיסי עוד יותר.

מילויים נפוצים ואפשרויות אחרות

בגרסה הקלאסית, המילוי הוא גבינה – לרוב פטה או תערובת גבינות פטה עם קשקבל, ביצה, עשבי תיבול. הסוד הוא באיזון בין מליחות לרכות, כדי שלא יצא כבד מדי. לאחר שזיהיתי את העיקרון הזה, ניסיתי גרסאות עם תרד, חצילים קלויים ואפילו עם עדשים – כולן עבדו נפלא.

עוד אופציות כוללות:

  • תרד עם בצל קצוץ וג'עטה
  • פטריות מוקפצות עם בצל וסויה בסגנון פיוז'ן
  • תפוח אדמה מרוסק עם בצל ירוק ומעט כמון
  • תערובות טבעוניות על בסיס טופו ויוגורט צמחי

מכיוון שהבצק יחסית נייטרלי בטעם, אפשר להתפרע עם תיבול – אפילו תבלינים מזרחיים כמו בהרט או ראס אל חנות נותנים לו טוויסט מעניין.

בורקס מים ברחבי העולם ובישראל

בטורקיה, בורקס מים נחשב אוכל רחוב נפוץ, במיוחד באיסטנבול. לעיתים קרובות הוא מגיע עם כוס איירן – יוגורט מלוח קר. במקומות אחרים בבלקן – כמו בוסניה או מקדוניה – יש גרסאות מקומיות שמזכירות אותו אך משתמשות בבצק ביתי קצת שונה.

בישראל הוא פחות נפוץ ממקבילו הקלאסי, אבל אפשר למצוא אותו בבתי אוכל בלקניים ייחודיים, או באירועים משפחתיים מסורתיים – במיוחד בקרב קהילות טורקיות ובולגריות. לא מעט תיירים מופתעים כשהם מגלים גרסה לא מתועשת, שמזכירה להם עבודת יד אמיתית.

האם בורקס מים בריא יותר?

שווה לשים לב – למרות שהוא לא מטוגן או מבוסס בצק עלים, בורקס מים עדיין מכיל שומן (מהחמאה/שמן) וכמובן פחמימות רבות. מצד שני, נעדר ממנו מרגרינה תעשייתית או חומרים משמרים.

בזכות השכבות הדקות, אפשר לשלוט טוב יותר בכמות המילוי והשומן. בפרט אם מכינים בבית, ניתן להפוך אותו לגרסה קלה יותר – למשל בצק מלא, שימוש בשמן זית במקום חמאה, וגבינות דלות שומן. מבחינתי זה הפך לפתרון מצוין לארוחת ערב קלילה לצד סלט ירוק.

טיפים חשובים מהמטבח

  • אם משתמשים בדפי פילו קנויים – חשוב לחמם אותם מעט בטמפ’ החדר ולכסות במגבת, אחרת הם מתייבשים ומתפוררים
  • הרתחת הבצק צריכה להיות קצרה – ברגע שהם מתרככים, להעביר מיד למים קרים
  • לא לוותר על שימון בין השכבות – אחרת התוצאה תצא דחוסה
  • כשמקררים – הוציאו את הבורקס מהתנור למשטח עץ, לא לשיש קר, כדי לשמור על מרקם יציב

סיפור אישי מהמטבח

פעם ארגנתי ערב אוכל בלקני לחברים, וידעתי שאני חייבת להפתיע עם משהו לא צפוי. מה יותר טוב מבורקס מים? הכנתי גרסה עם גבינות, תרד, ומעל פיזרתי קצח. ברגע שיצא מהתנור, כל המטבח התמלא ריח של חמאה חרוכה וטעם של חופשה באיסטנבול.

התגובות לא איחרו לבוא – כולם ביקשו את המתכון, ואחד מהם אפילו טען שזה הבורקס הכי טעים שאכל אי פעם. אני רק חייכתי, ולחשתי "זה הסוד של הבצק במים".

מאמרים נוספים מהבלוג:

האם עגבניות זה בריא
האם עגבניות זה בריא? סקירה תזונתית ועדכונים מחקריים

עגבניות הן ירק פופולרי וערכי המכיל ויטמינים, מינרלים וחומרים נוגדי חמצון. אכילת עגבניות תורמת לבריאות הלב, חיזוק מערכת החיסון ושמירה על העור. ...

אנטריקוט כמה חלבון
כמה חלבון יש באנטריקוט וערכים תזונתיים חשובים

אנטריקוט הוא בשר בקר שמספק כמות משמעותית של חלבון איכותי. בכל 100 גרם אנטריקוט מבושל יש כ-23-26 גרם חלבון מלא, תלוי ברמת ...

האם כרובית זה פחמימה
האם כרובית זה פחמימה? כל מה שחשוב לדעת

כרובית נחשבת לירק דל פחמימות יחסית ולכן לא משתייכת ישירות לקבוצת המזונות העשירים בפחמימות. היא מכילה בעיקר מים וסיבים תזונתיים לצד כמות ...

קלוריות לזניה
כמה קלוריות יש בלזניה וטיפים לשמירה על תזונה

לזניה היא מאכל איטלקי עשיר בקלוריות וידועה כתבשיל חורפי מחמם ועשיר בטעמים. פרוסה סטנדרטית של לזניה (בערך 250 גרם) מכילה בממוצע בין ...

100 גרם בורגול דק קלוריות
כמה קלוריות יש ב100 גרם בורגול דק מדריך תזונתי

100 גרם בורגול דק מכילים כ-340 קלוריות בממוצע. בורגול דק הוא מקור טוב לפחמימות מורכבות, סיבים תזונתיים, חלבון צמחי ומינרלים חיוניים. הערך ...

גסטה פסטה
גסטה פסטה: מה זה ואיך מכינים בבית

גסטה פסטה היא דרך מהירה, טעימה ומספקת להכין פסטה בקערה אחת בלבד, בלי ללכלך סירים מיותרים. בשיטה הזו מבשלים את הפסטה, הירקות ...

דפי אורז מלאווח טבעוני
דפי אורז מלאווח טבעוני: מדריך הכנה וטיפים מוצלחים

דפי אורז מלאווח טבעוני מהווים פתרון נהדר למי שמחפש חוויית מאפה רכה ופריכה, אך גם חפץ במנה נטולת מוצרים מן החי וגלוטן. ...

מאפה טעים
מאפה טעים עם גבינות וזיתים טיפים להכנה מושלמת

מאפה טעים הוא תוצאה של שילוב חומרים נכונים, טכניקת אפייה מוצלחת והמון אהבה למטבח. המאפייה הביתית מאפשרת ליצור חוויה חושית ייחודית, שבה ...