כמה פעמים חיפשתם משהו משביע, בריא ומעלף שיחמם את הבטן בלי להכביד על הקיבה? במטבח שלי, קערת תבשיל עדשים של סבתא תמיד הייתה הפתרון לכל עונה. בדיוק בשיא החורף, כשהריחות מתערבבים באוויר, אין כמו צלחת עדשים דל פחמימות, עשירה בחלבון ופשוטה להכנה. הפשטות הזו ממכרת! כל ביס מזכיר בית, והמרקם הנימוח כמעט נמס בפה. לפעמים, מספיק סיר אחד כדי להחזיר אותי לילדות ולהזכיר לי למה המטבח הוא הלב של הבית. תראו בעצמכם – תבשיל עדשים בלי טיפת גלוטן, שיגרום לתשוקה לבישול להתעורר מחדש.
זמן הכנה ורמת קושי
את רוב העבודה תסיימו תוך 15 דקות של קיצוץ וטיגון. תנו לעדשים להתבשל עוד 40 דקות לקבלת מרקם מושלם. בעוד פחות משעה כבר תוכלו ליהנות מתוצאה מעלפת.
המתכון מתאים גם למתחילים, וגם למי שפעם ראשונה מכניס עדשים לסיר. כל מה שצריך זה להקפיד על הסדר ולתת כבוד לחומרי הגלם.
רשימת מרכיבים
המתכון מספיק ל-6 סועדים וביתי להפליא. מושלם לארוחת ערב רעננה או לשבת משפחתית של אמא, עם תוספת לחם טרי או סלט ירקות מרענן.
- 300 גרם עדשים ירוקות (שטופות ומסוננות)
- 2 כפות שמן זית איכותי
- 1 בצל גדול קצוץ דק דק
- 2 גזרים בינוניים קלופים וחתוכים לקוביות קטנות
- 2 שיני שום כתושות
- 1 כף פפריקה מתוקה (רשות – לפיקנטיות ממכרת)
- 1 כפית כמון טחון
- 1/2 כפית כורכום
- 1 עגבנייה בינונית מגוררת (בלי הקליפה)
- 1 כפית מלח (או לפי הטעם)
- 1/2 כפית פלפל שחור טחון
- 1.2 ליטר מים (או ציר ירקות ביתי של סבתא למתקדמים)
- חופן פטרוזיליה קצוצה לקישוט מעל
אופן ההכנה
- בסיר רחב, מחממים שמן זית ומטגנים בצל קצוץ עד להזהבה קלה, ניחוח של בית מתפשט במטבח – אי אפשר לטעות.
- מוסיפים גזר וממשיכים לטגן 4 דקות עד שהגזר רך מעט, הכל מתמסר בארומה מעלפת שעושה חשק לחלות השבת.
- מוסיפים את השום, הפפריקה, הכורכום והכמון. מערבבים יחד – הריחות מתנגנים כמו אצל אמא ביום שישי.
- מערבבים פנימה את עדשים הירוקות ומשהים 2 דקות בסיר, לספוג טוב את הניחוחות.
- מוסיפים עגבנייה מגוררת, מלח ופלפל. ממלאים מים (או ציר ירקות) עד שכל העדשים מכוסות.
- מביאים לרתיחה, מנמיכים להבה ומבשלים 35-40 דקות עם מכסה חצי פתוח. בודקים שהעדשים רכות ומרקם התבשיל סמיך, ממש כמו אצל סבתא.
- מורידים מהאש ומשאירים מכוסה 10 דקות – כדי שהטעמים יתחתנו. מקשטים בפטרוזיליה טרייה. מגישים חמים, עם חיוך גדול (וביס ראשון מבינים שכל העבודה משתלמת).
הערות ושדרוגים
למי מכם שרגיש לגלוטן או סתם מחפש מתכון טבעי ומשגע, העדשים האלו הן מאכל בסיסי שילווה אתכם עוד שנים במטבח. לפעמים, כשצריך תחליף ללחם – אני ממליצה להוסיף עוד ירקות שורש או תוכן דלעת. התוצאה בריאה ומעלפת, והחבר'ה אפילו לא שמים לב שאין פירור אחד של גלוטן בסביבה. אם במקרה לא אוהבים כמון – פשוט משמיטים, הניחוח יישאר ממכר בזכות השום והפטרוזיליה.
עם השנים פיתחתי וריאציות עונתיות. אהובה עליי במיוחד היא להכניס 200 גרם בטטה קוביות קטנות (במקום חצי מהגזר) – זה מעניק מתיקות טבעית, במיוחד לסופי שבוע גשומים. לפעמים, לקראת סופ"ש, אני טורפת פנימה קוביות טופו קלוי מהתנור, ומשדרגת כל צלחת לתבשיל עשיר בחלבון ודל פחמימות. מי שמרגיש יצירתי יכול להוסיף מעט זעתר יבש או גרגרי כוסברה, בשביל אפקט מרענן שמרגיש כמו קפיצה קטנה לשוק של פעם.
שאלות ותשובות
1. אפשר לשלב עדשים שחורות או סוגים אחרים?
בהחלט. עדשים שחורות יניבו תבשיל טעים, מעט יותר נימוח. זמן הבישול עשוי להשתנות – כדאי לטעום אחרי 25 דקות ולבדוק מרקם. עדשים כתומות יתאימו גם כן, אם כי הן יתפרקו יותר – מומלץ להקטין את כמות הנוזלים ב-200 מ"ל לשמירה על מרקם מעלף.
2. למה כדאי להשרות עדשים לפני הבישול?
בפועל, עדשים איכותיות לא חייבות השריה. עם זאת, השריה של שעה-שעתיים במים מקצרת את זמן הבישול, מרככת את המרקם ומקלה על העיכול. במטבח שלי כשאני לחוצה, פשוט שוטפת היטב – והמתכון יוצא מושלם בכל מקרה.
3. איך שומרים את התבשיל לאורך זמן?
אפשר לשמור בכלי אטום במקרר עד 5 ימים. התבשיל אפילו משתבח ביום השני, כי כל התבלינים והארומות מתחברים למרקם עשיר ומשגע. אני ממליצה לחמם מחדש על אש קטנה ולהוסיף מעט מים במידת הצורך.
4. האם אפשר להקפיא?
לגמרי. מחלקים למנות אישיות, שומרים בקופסה במקפיא עד חודשיים. להפשרה – מחממים בסיר עם מעט מים ומערבבים עד שהמרקם חוזר להיות אוורירי ועסיסי.
5. איך מגישים את התבשיל לאירוח?
בתור מנת פתיחה מעלפת על מצע אורז מלא, עם טחינה לבנה או סלסלת ירקות צלויים. לפעמים אני מגישה לצד לחם כפרי טרי – חברים לא מאמינים כמה התבשיל הזה מושלם. ראנץ' שומרי כשרות או טבעוניים? אין שום בעיה – הכול טבעי.
6. אפשר להפוך את המנה לפיקנטית?
בוודאי. מוסיפים חצי כפית פפריקה חריפה, או חופן פלפל ירוק חריף קצוץ עם השום. לפעמים אני זורקת פלפל אדום קטן – זה ממכר ומשדרג.
7. איך אפשר לשדרג חלבונית?
משלבים קוביות טופו / חתיכות עוף דלות שומן (אם לא טבעוניים), ממש בסוף הבישול. כך התבשיל הופך לעשיר בחלבון ודל פחמימות – בדיוק מה שחיפשתם אחרי אימון.
8. האם אפשר לוותר על השום?
לגמרי, אבל הניחוח מפסיד. למי שרגיש – משמיטים, התוצאה עדיין משגעת בזכות העשבים הטריים והתבלינים החמימים.
9. עם אילו ירקות נוספים אפשר לגוון?
הוספה של קישוא מגורד, שורש סלרי או דלעת שוברת שגרה. במטבח שלי אני מאלתרת עם מה שיש בבית – כל ירק שורש משתלב בתבשיל ובריא לא פחות.
10. יש פתרון אם חסר פטרוזיליה?
כוסברה קצוצה או שמיר יוסיפו רעננות, אפילו נענע טרייה קצוצה באביב. כל פעם אני בוחרת עשב אחר – כך כל סיר יוצא טוויסט חדש.
מחכה לראות את היצירות שלכם! אל תשכחו לשתף את התבשיל הזה ברשתות החברתיות, תייגו אותי ושתפו – אולי תזכו לעלות גם במטבח שלי. יש הנאה גדולה בשיתוף מתכון של אמא, ולהפוך כל שולחן משפחתי לחגיגה ביתית אמיתית.









