מגדרה עדשים שחורות בסיר אחד עם אורז בסמטי ובצל מטוגן – תבשיל בריא, עשיר בחלבון ואוורירי

יערה גורן

מגדרה עדשים שחורות בסיר אחד
זמן עבודה: 30 דקות
משך הכנה: שעה ו-5 דקות
כשרות: פרווה
רמת קושי: קל

איך אפשר לעמוד בפני תבשיל עדשים שחורות שמתבשל בסיר אחד, נמס בפה ומשפיע על כל הבית בניחוחות ממכרים של בית של אמא? בפעם הראשונה שניסיתי מגדרה עדשים שחורות, הופתעתי מהפשטות והעומק – קערה מושלמת שזורקת אותי ישר לימים של שישי אחרי בית ספר, כשהמטבח התמלא ריחות מטריפים ולא יכולתי לחכות שיגיע תורה של קערת המגדרה שלי. המתכון הזה משגע, בריא, עשיר בחלבון ומרקמו האוורירי הפך אותו לאחד הפייבוריטים אצלי במטבח הביתי.

כל מה שצריך זה סיר רחב, תיבול חזק וטיפת סבלנות – והופ, מקבלים תוספת של סבתא, או אפילו בסיס לארוחה דלת פחמימות ששוברת את השגרה. גם האנשים הכי סקפטיים נגיסים ראשונה, וחוזרים עם חיוך לעוד סיבוב. בעיני, מגדרה עדשים שחורות זה תבשיל של חורף וקיץ כאחד – מנחם, קליל וגם מדהים לארוחה משפחתית מושקעת או ערב לבד כשצריך חיבוק קטן בצלחת.

זמן הכנה ורמת קושי

מגדרה עדשים שחורות מתבשלת ברוב השלבים בסיר אחד – פחות מכלים, יותר טעמים. את השלבים הראשונים תסיימו תוך חצי שעה, ואחר כך צריך עוד 25 דקות בישול על אש נמוכה.

המתכון ברמת קושי קלה, מתאים למבשל מתחיל עד מתקדם. הסוד הוא לעקוב אחרי השלבים, לא לפחד לטעום ולסמוך על האף – הריחות כבר יגלו מתי הכל התבשל כמו שצריך.

רשימת מרכיבים

המתכון הזה מספיק ל-6 אנשים רעבים, או 8 לצד מנות נוספות. מתאים לשישי משפחתי, צהריים מהירים או כל פעם שבא לכם משהו מושלם בלי הרבה בלגן.

  • 1 כוס (200 גרם) עדשים שחורות שטופות ומסוננות
  • 1.5 כוסות (300 גרם) אורז בסמטי שטוף היטב
  • 1 בצל לבן גדול (200 גרם), חצוי ופרוס דק
  • 1 בצל סגול קטן (100 גרם), פרוס דק
  • 4 כפות שמן זית (60 מ"ל)
  • 1 כף כמון טחון
  • 1 כפית קינמון טחון
  • 1 כפית שום גבישי או 2 שיני שום כתושות
  • 1 כפית מלח דק (או לפי הטעם)
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון
  • 1/4 כפית פפריקה חריפה (או רגילה, לא חובה)
  • 2.5 כוסות (625 מ"ל) מים רותחים
  • מעט פטרוזיליה קצוצה טרייה לקישוט (לא חובה, אבל משדרג רענן)

אופן ההכנה

  1. במחבת רחבה (שאפשר בהמשך להוסיף לה מים), מחממים את שמן הזית. מוסיפים את שני סוגי הבצל ומטגנים על להבה בינונית עד שהם מקבלים צבע זהוב עמוק וקצוות קרמליים – בערך 10-12 דקות.
  2. מפזרים מעל את הכמון, הקינמון, השום והפלפל. מטגנים דקה נוספת עד שכל המטבח מתמלא ניחוחות ממכרים וחזקים של תבלינים, כמו בבית של אמא.
  3. מוסיפים את העדשים, מערבבים וטורפים אותן יחד עם הבצל והטעמים. משאירים לערבוב במשך 2-3 דקות שהעדשים יספגו טעמים ויקבלו במה משלהן.
  4. שופכים מעל כחצי מכמות המים הרותחים, מכסים ומבשלים על להבה נמוכה כ-10 דקות. בוחשים מידי פעם לראות שהעדשים לא מבקשות עוד מים (אם חסר, מוסיפים).
  5. מוסיפים את האורז השטוף, שאר המים הרותחים, מלח ופפריקה. מערבבים בעדינות, מכסים שוב ומבשלים על אש נמוכה כ-18 דקות.
  6. כשהמים נספגו כמעט לגמרי, משאירים את הסיר מכוסה ומכבים את האש. נותנים לתבשיל "לנוח" 10-15 דקות – הזמן הזה עושה את כל ההבדל, מאפשר לאורז להיות נימוח ולגרגרים לשמור על טקסטורה עדינה ואוורירית.

הערות ושדרוגים

מגדרה עדשים שחורות יכולה בקלות להפוך לידידותית לכל סוגי הדיאטות – למי שרגיש לגלוטן, השילוב של אורז ועדשים עדיין מושלם לחלוטין. אני אוהבת להגיש אותה גם למי שמחפש מנה דלת פחמימות: מחליפים את האורז בשעועית ירוקה (כן, נשמע מוזר – אבל עובד יופי) או בכרובית קצוצה, מקבלים טוויסט בריא ועשיר בחלבון.

אחרי מאות פעמים שהכנתי, הבנתי שכל משפחה צריכה גרסה אישית. אני נוהגת להוסיף לפעמים קוביות גזר קטן בתחילת הטיגון, או מעט גרגרי כמון שלמים לקראנץ'. לסועדים שאוהבים טעמים עמוקים יותר – אל תתביישו להקפיץ את הבצל מעט יותר לקרמליזציה ממשית או להוסיף טיפונת אגוז מוסקט. הטעמים מתחברים לסיפור של כל בית, וזה בדיוק הקסם.

שאלות ותשובות

1. למה כדאי להשרות את האורז והעדשים מראש?
השריה עוזרת לרכך את הגרגרים, לקצר את זמן הבישול ולשמור על תוצאה נימוחה. זה גם עושה פלאים לטעם – העדשים מתבשלות בצורה אחידה, והאורז יוצא משגע ומעלף, בלי להידבק.

2. האם הבצל הסגול חובה או שאפשר להסתפק בבצל לבן?
בצל סגול מוסיף מתקתקות עמוקה ומרקם מעלף, אבל אפשר להסתפק בבצל לבן בלבד. עם זאת, בצל סגול מביא איתו צבעוניות וטעם של סבתא שחבל לוותר עליו.

3. האם המנה באמת בריאה כמו שנאמר?
בהחלט! העדשים שחורות עשירות בחלבון ובברזל, והמנה דלת שומן כשמשתמשים בשמן זית. כשמחליפים לאורז מלא או קינואה, המגדרה הזאת הופכת למנה עשירה בחלבון ודלה בפחמימות, ועדיין ממכרת בטעם.

4. באילו סוגי עדשים אפשר להשתמש חוץ משחורות?
אפשר להשתמש בעדשים ירוקות או חומות, אך אלה דורשות השריה מעט ארוכה יותר. עדשים שחורות נותנות מרקם נמס בפה, אז לאוהבי טקסטורה – ממליצה בחום לא לוותר.

5. האם אפשר להוסיף ירקות נוספים?
כן, קוביות גזר, דלעת, או קישוא עובדות מדהים במתכון הזה. הן סופגות את הטעמים ונמסות בפה, כמו תבשיל של אמא מהבית.

6. מה הסוד לאורז אוורירי ולא דביק?
הסוד הוא לשטוף היטב את האורז, לכסות בזמן הבישול, ולתת לו לנוח מכוסה אחרי שמסירים מהאש. לפתוח למזלג, לא לכף – וככה מקבלים אווריריות מושלמת שמרגישה כמו של שף.

7. האם ניתן לבשל מראש ולחמם למחרת?
מגדרה שורדת חימום חוזר ואף טעימה יותר אחרי לילה במקרר – הטעמים מתמזגים, והטקסטורה נשארת נימוחה. אם נשאר מעט יבש, מוסיפים כף מים וחממים על להבה קטנה בסיר מכוסה.

8. איך הופכים את המנה לחריפה?
אפשר להוסיף פפריקה חריפה או מעט שבבי צ'ילי טחונים יחד עם התבלינים. לטעמי, גם טחינה עם פטרוזיליה בצד מאזנת את החריפות בצורה מושלמת.

9. האם יש המלצה להגשה חגיגית?
אני אוהבת להגיש אותה על מצע טחינה ירוקה עם הרבה פטרוזיליה ורימון מעל. אם בא לכם להשוויץ – פזרו בצל מטוגן עדין וגרגרי רימון, זה נותן מנה חגיגית ברגע.

10. האם אפשר להקפיא מגדרה עדשים?
לגמרי. קיררו היטב, חלקו למנות אישיות והקפיאו בקופסאות אטומות. להפשרה – מחממים על מחבת עם מעט מים או במיקרוגל – האורז נשאר אוורירי, והטעמים נשמרים מדהים.

אם גם לכם יצא מתכון משגע של מגדרה עדשים שחורות – אל תשכחו לשתף אותי ברשתות החברתיות. אני תמיד סקרנית לשמוע איזה שדרוגים מעלפים מצאתם ומה הכי אהבתם! אל תפחדו להיות יצירתיים ולספר – אולי תמצאו את הטיפ שלכם במתכון הבא שלי!

מתכונים נוספים:

פוקצה ירקות
פוקצ'ה ירקות בתנור עם פלפל, עגבניות, קישוא וזיתים – רכה ואוורירית

פוקצ'ה ירקות תמיד מחזירה אותי לניחוחות ולריחות של אפייה ביתית אמיתית. יש משהו מדהים בלשלב ירקות צבעוניים על בצק רך ואוורירי, ממש ...

מלאווח מדפי אורז
מלאווח מדפי אורז בטיגון עם גבינות, בצל ירוק ושומשום קריספי ורך

כשהכנתי לראשונה מלאווח מדפי אורז, הופתעתי כמה התוצאה מדהימה – קריספי מבחוץ ורך ונמס בפה מבפנים. זה פטנט מושלם לימי חול שרוצים ...

פריטטה טורטיה
פריטטה טורטיה בתנור עם תפוחי אדמה, בצל וגבינת פטה

יש משהו ממכר ברגע שבו הפריטטה יוצאת מהתנור—הריח המשגע של תפוחי אדמה קלויים, בצל מטוגן עד הזהבה, ביצים טרופות שמתאחדות לכל ביס ...

כרובית 10 דקות
כרובית 10 דקות בבישול עם שמן זית, לימון, שום וטחינה ביתית

תודו שאין כיף גדול מזה – סיר רותח של כרובית רעננה, עלים לבנים פריכים שמתפצחים במפגש עם מים חמים, וכל זה תוך ...

עראיס לפסח
עראיס לפסח בתנור עם בשר עסיסי, עשבי תיבול וטעימה קראנצ'ית, מוגש עם טחינה או עמבה

אני בטוחה שכולם מחפשים בדיוק את המתכון הזה: עראיס כשר לפסח, שיכבוש את השולחן באירוח ויגרום לכל הבית להריח ממכר. לקח לי ...

ניוקי רומנה
ניוקי רומנה בתנור עם סולת, חלב, חמאה ופרמזן למרקם אוורירי ונמס בפה

פעם ראשונה שטעמתי ניוקי רומנה כמעט נחנקתי מההפתעה – האווריריות המשגעת, הרכות שנמסה בפה, הטעם המדהים שנע בין פשטות יומיומית למשהו של ...

בורקס עלי אורז
בורקס עלי אורז בתנור קריספי ונימוח עם גבינות

אני זוכרת את הפעם הראשונה שניסיתי "לעקוץ" את הקרייבינג למאפה בורקס ביתי – אבל בלי בצק. כל הבית התמלא בריח משגע, כזה ...

מוקפץ דפי אורז
מוקפץ דפי אורז עם ירקות, ג'ינג'ר ורוטב צ'ילי מתוק במחבת

יש משהו קסום ברגע שבו דפי אורז מתעוררים לחיים במים חמימים, הופכים מגיליונות פריכים לאריזה נימוחה שמחבקת כל תוספת שתגוללו בתוכה. מהרגע ...