קובה בורגול ברוטב עגבניות עם בשר וירוקים נמס בפה

יערה גורן

איך מכינים קובה בורגול
זמן עבודה: שעה ו-20 דקות
משך הכנה: שעה ו-40 דקות
כשרות: בשרי
רמת קושי: קשה

קובה בורגול של סבתא תמיד נותן לי תחושת חמימות וריח של בית. בפעם הראשונה שניסיתי להכין, נשפכתי מצחוק כאשר הבצק התפרק לי על השיש, אבל לאט לאט, למדתי איך ליצור קובה מושלם – נימוח, מדהים, ממכר, ועוד יותר – משגע בעיניים ובטעם.

אין כמו לגזור ביס מהקובה כשהוא עוד מהביל, הסיר מלא ריחות של שוק, ירק ושום, וכל קרע קטן בבצק מספק סיפור קטן מהידיים שלי. זה המתכון שתמיד שובר את הקרח עם כל המשפחה סביב השולחן.

לקובה בורגול מעלף יש קסם שאי-אפשר לעמוד בפניו – רכות הבצק, סודות המילוי, כל ביס נמס בפה. ואם תצליחו לאכול רק אחד, אני באמת אתפלא, כי פה בבית תמיד נוגסים קובה ועוד קובה… עד שהסיר מתרוקן!

זמן הכנה ורמת קושי

ההכנה עצמה תיקח לכם כשעה – בורגול צריך 'לנוח', והכנת המילוי תמיד מזמינה רגעים רוגעים של קיצוץ, הקפצה וטעימה. ממליצה להקדיש כשעתיים להכנת כל הכדורים והבישול הממכר.

המתכון מתאים גם למתחילים. מספיק להקפיד על יחסיות המרכיבים, קצת סבלנות ורוח טובה – והתוצאה מעלפת ונדיבה ללב ולבטן.

רשימת מרכיבים

המתכון מספיק ל-20-24 קובות, מושלם לסיר משפחתי שמפנק 8-10 סועדים. אידיאלי לארוחה חגיגית או לאירוח של שישי עם טעמים של אמא.

  • 400 גרם בורגול דק
  • 200 מ"ל מים (להשריית הבורגול)
  • 1 כפית מלח דק
  • 1/4 כפית פלפל שחור טחון
  • 1 בצל בינוני (מגורר דק)
  • 200 גרם בשר טחון (בקר או כבש, לפי הטעם)
  • 2 כפות שמן זית
  • 1 בצל גדול (קצוץ לקוביות קטנות)
  • 1 כפית כמון טחון
  • 1/2 כפית בהרט
  • 1/2 כפית קינמון
  • 3 כפות צנוברים/אגוזי מלך קצוצים
  • 1 כפית מלח לתיבול המילוי
  • 1/2 כפית פלפל שחור למילוי
  • 1 חופן פטרוזיליה קצוצה דק
  • 1 ליטר ציר עוף / ירקות (לבישול הקובות; אפשר גם מים ותיבול)
  • 2-3 עגבניות חתוכות גס
  • 2 כפות רסק עגבניות
  • 1/2 כפית סוכר
  • מלח, פלפל, כפית מיץ לימון, לפי הטעם

אופן ההכנה

  1. משרים את הבורגול במים בקערה ל-15-20 דקות עד שיתפח ואינו קשה בין האצבעות. בוחשים מידי פעם.
  2. סוחטים היטב את הבורגול, מוסיפים לו את המלח, פלפל, ובצל מגורר (לא לוותר – זה מוסיף רכות מושלמת!), לשים מעט עד שהבצק אחיד. אם הבצק מתפורר, מוסיפים טיפונת מים.
  3. מכינים את המילוי: מחממים שמן זית במחבת, מוסיפים את הבצל ומטגנים עד שמתחיל להזהיב.
  4. מוסיפים את הבשר, משגרים פנימה כמון, בהרט, קינמון, מלח, פלפל. מטגנים עד שהבשר התפורר ורוב הנוזלים התאדו.
  5. מוסיפים את הצנוברים (או אגוזי מלך קצוצים), ממשיכים טיגון קל קצר, ואז מכבים את האש, מערבבים פנימה את הפטרוזיליה.
  6. מצננים היטב את המילוי (עובד הכי טוב עם מילוי קר – טיפ שלמדתי מהפסים הותיקות).
  7. משמנים ידיים במעט מים. יוצרים בכל פעם כדור גודל אגוז מהבורגול, יוצרים גומה (אפשר עם האגודל), ממלאים בכפית מילוי, סוגרים ומגלגלים – עד שהקצוות צמודים ואין סדקים. לא נורא אם לא מושלם – אני תמיד אומרת שהאווירה בבית שווה יותר מהמראה המדויק.
  8. בסיר גדול שמים רוטב – ציר עוף/ירקות, עגבניות חתוכות, רסק עגבניות, מלח, פלפל, חצי כפית סוכר וכף מיץ לימון. מביאים לרתיחה.
  9. מנמיכים את האש, מניחים בזהירות את קוביות הקובה. מבשלים על להבה עדינה כ-40 דקות – עד שהקובות רכות, הבצק כמעט נמס בפה והריח משגע את כל המטבח.
  10. מגישים חם-חם, עם הרבה רוטב, פטרוזיליה קצוצה ומעט מיץ לימון – מושלם עם לחם כפרי בצד וסלט רענן.

הערות ושדרוגים

אני אוהבת לשחק עם תיבול הרוטב לפי עונות השנה – בחורף להוסיף קוביית ג'ינג'ר או פלפל חריף, בקיץ לשים עוד מיץ לימון טרי. מי שמעדיף קובה דל פחמימות, ניסיתי בהצלחה גם להחליף חלק מהבורגול בגריסי פנינה דקים. זה נותן מרקם בריא ועדיין מאוד טעים.

יש ימים שאני מתגעגעת לגרסה של אמא שתמיד הוסיפה קוביות דלעת לרוטב – מתקתקות שנותנת צבע וטעמים של בית. כשאני במצב רוח ניסיוני, אני גם משלבת בשר טחון הודו למילוי – זה יצא עשיר בחלבון ורך במיוחד. וכמובן – הצנוברים תמיד מככבים, אבל אגוזי לוז קצוצים משדרגים בענק, במיוחד למי שאוהב שדרוגים לא שגרתיים בקובה מעלף.

שאלות ותשובות

1. איך אפשר להבטיח שהקובה לא יתפרקו בבישול?
הסוד הוא סחיטה טובה של הבורגול, לישה מספקת ויצירת קובה אחיד ללא סדקים. חשוב גם לקרר את המילוי לפני המילוי, ולוודא שצורת הקובה אטומה היטב. אצלי מאז שלמדתי להדק את הקצוות אין עקבות של התפרקות, אפילו לא אחת בקערה.

2. אפשר להכין מראש ולהקפיא?
בתור אחת שאוהבת להכין לשבת בלחץ של יום חמישי, עבדתי הרבה עם הקפאה. ממליצה להקפיא את הקובות הלא מבושלות בשכבה אחת, להפשיר שעה בטמפ' החדר, ואז להמשיך לבשל – יוצא מושלם, אף אחד לא ישים לב שהן מהמקפיא.

3. אפשר להכין קובה בורגול צמחוני?
בהחלט! אני ממלאת לפעמים בגרגרי חומוס, עדשים, בצל אגוזי מלך והרבה ירוקים – הילדים פה פשוט טורפים. אפשר גם גבינות קשות להוסיף למילוי עשיר בחלבון.

4. הרוטב יוצא דליל מדי – מה עושים?
תוסיפו עוד רסק עגבניות, להרגיש שהרוטב מסמיך. לפעמים מוסיפה כף קוואקר לקראת סוף הבישול – טריק ממטבחי של אמא, יוצא סמיך ומושלם.

5. איך יודעים שהקובות מוכנות?
בודקים בזהירות עם כף – אם הקובה רכה וקפיצית, הבצק כבר תרמילי במים. בצק קובה נמס בפה, אין צורך בטעימות קשות – אחרי 35-40 דקות, בול.

6. אפשר להחליף את הבורגול בקוסקוס או קינואה?
השתעשתי בזה לא מעט – קינואה נותנת קובה דל פחמימות ובריא מאוד, אם כי הטעם טיפה משתנה. קוסקוס פחות מומלץ – המרקם עדין מדי ומתפרק. עדיף להיצמד לבורגול הקלאסי או לנסות שילוב של קינואה וגריסים.

7. האם אפשר לטגן את הקובות במקום לבשל?
בהחלט, לארוחה מושחתת ומעלפת – מכינים את הקובות בשיטה הרגילה, ואז טובלים בשמן חם 180 מעלות לכמה דקות מכל צד. יצא קראנצ'י וממכר.

8. הבצק מתייבש ומתפורר לי – למה?
יתכן והבורגול לא נח מספיק או זקוק לעוד מעט נוזלים. תמיד כדאי להרטיב ידיים לפני כל יצירה של קובה, זה מונע יובש. שווה גם להוסיף עוד בצל מגורר – זה עושה קסמים!

9. איך שומרים על רעננות הקובות אחרי הבישול?
אני שומרת אותן בתוך הרוטב, מקרר ועד שלושה ימים. לחימום, מניחים על להבה נמוכה – שומר על טעם משגע והרכות נשארת כמו טרי. את השאריות (אם נשאר בכלל) אני מחלקת לשכנים…

10. יש המלצות לסלט רענן לצד הקובה?
בלי סלט אי-אפשר! קציצות קובה רכות עם סלט עשבוני טרי – פטרוזיליה, נענע, בצל ירוק, עגבניות, מיץ לימון ומלח – פשוט מרענן ונותן קונטרה לכל נגיסה. עוד טיפ – אפשר לערבב פנימה גרגרי חומוס או סלרי קצוץ בשביל טוויסט מושלם.

אשמח שתשתפו את התמונות והסיפורים שלכם על קובה בורגול מושלם – משגע, נמס בפה, כמו של סבתא – בכל רשת חברתית, עם כל טוויסט ביתי משלכם. תייגו, שתפו ותמשיכו להפיץ את האהבה למתכונים של אמא, של סבתא ושלי… כי תמיד יש למי להעביר את הלפיד של הטעם.

מתכונים נוספים:

מתכון קבב עיראקי
קבב עיראקי על הגריל עם סומאק, עסיסי ונמס בפה

תשמעו, קבב עיראקי אמיתי הוא מסוג המאכלים שמצליח להמיס לי את הלב בכל פעם מחדש. מדובר במתכון ממכר שמוציא ריחות מטריפים מהמטבח ...

קציצות הודו עם רוטב
קציצות הודו ברוטב עגבניות על הגז רכות ונימוחות

אין כמו להגיע הביתה בשיא הרעב ולגלות קציצות הודו רכות ונימוחות שמחכות לכם בסיר, עם רוטב עגבניות משגע מלא טעמים. כל ביס ...

קציצות טונה עם קטשופ
קציצות טונה עם קטשופ בתנור או בטיגון רכות וקריספיות

בתור מי שגדלה על מתכונים של אמא, אני חוזרת שוב ושוב אל קציצות טונה – אותן קציצות מדהימות שגרמו לי להתאהב בבישול ...

חצילים בטעם כבד קצוץ
חצילים בטעם כבד קצוץ בקלייה על הגז או בתנור עם בצל מטוגן, ביצים ופטרוזיליה

יש משהו ממכר בטעם של חצילים שנצלים עד רכות מושלמת, מתערבבים עם בצל מטוגן ועשבי תיבול, ומתחפשים כמעט ללא מאמץ לכבד קצוץ ...

קציצות עם שעועית לבנה
קציצות עם שעועית לבנה ברוטב עגבניות מטוגנות למחצה נימוחות ופשוטות להכנה

יש משהו ממכר בריח של קציצות חמות שממלא את הבית. קציצות עם שעועית לבנה זורקות אותי ישר לסירי השבת של אמא, לתבשילים ...

קבב מבושל
קבב מבושל ברוטב עגבניות עם עשבי תיבול נמס בפה

בכל פעם שאני עומדת לבשל קבב מבושל, אני נזכרת בילדות – בסיר המתקתק של אמא, בריחות המגרה שממלאים את הבית ובתשוקה לחתוך ...

קציצות טונה עם גזר
קציצות טונה עם גזר בטיגון או בתנור אווריריות וקלות להכנה

כמה פעמים מצאתי את עצמי מחפשת מתכון מושלם לקציצה שאפשר להכין מהמצרכים שתמיד מחכים במזווה. קציצות טונה עם גזר זה בדיוק מה ...

קציצות דגים עם ניוקי
קציצות דגים אווריריות עם ניוקי נימוח ברוטב עגבניות מרענן

פעם ראשונה שהכנתי קציצות דגים, זה היה בחדר המטבח של סבתא שלי – קערה ענקית, המון ארומה של דגי ים טריים ועשבים ...