סלט עדשים עם בטטה וסלק צלויים, פטרוזיליה ואגוזי מלך

יערה גורן

סלט עדשים בטטה סלק
זמן עבודה: 35 דקות
משך הכנה: 45 דקות
כשרות: פרווה
רמת קושי: בינוני

סלט העדשים הזה הפך לאחד הקבועים במטבח שלי. מדובר על שילוב גאוני בין עדשים שחורות שמעניקות מרקם אגוזי, בטטה מתוקה שקלויה עד להזהבה, וסלק שמוסיף צבע וטעם עמוק. התיבול קליל אבל ממכר – נגיעה של חומץ בלסמי ושמן זית שמדגישה את הקסם של כל מרכיב.

מה שאני הכי אוהבת בסלט הזה, חוץ מהטעמים המשגעים, זו העובדה שהוא עומד בכל קטגוריה אפשרית: הוא בריא, עשיר בחלבון, דל פחמימות ומתאים גם לטבעונים. אפילו מי שאומר שהוא "לא אוהב עדשים" טועם ממנו ונשבה בקסם. בקיצור, מתכון מנצח לכל אירוח או ארוחה קלה.

זמן הכנה ורמת קושי

את רוב העבודה תסיימו בערך בתוך 40 דקות. צריך לתת לעדשים להתבשל בנחת ולירקות להיצלות כמו שצריך כדי לקבל את המרקם המושלם. ההמתנה משתלמת כי מתקבל סלט עשיר בטעמים.

המתכון פשוט מאוד ומתאים גם למי שלא רגיל להתעסק עם עדשים. אם מקפידים על שלבי ההכנה והבישול המדויק של העדשים – אי אפשר לטעות.

רשימת מרכיבים

המתכון מספיק לכ-6 מנות, מושלם כתוספת או ארוחה קלה בפני עצמה.

  • 1 כוס עדשים שחורות
  • 2 בטטות בינוניות, חתוכות לקוביות
  • 1 סלק בינוני, מקולף וחתוך לקוביות
  • 2 כפות שמן זית
  • 1 כפית כמון
  • 1/2 כפית מלח
  • 1/4 כפית פלפל שחור
  • 1 כף חומץ בלסמי
  • 1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
  • 1/4 כוס אגוזי מלך קצוצים
  • 1/4 כוס חמוציות מיובשות

אופן ההכנה

  1. שוטפים היטב את העדשים תחת מים זורמים, מבשלים בסיר עם מים רותחים במשך 20 דקות עד שהן רכות אך עדיין שומרות על צורתן. מסננים ומצננים.
  2. בינתיים, מחממים תנור ל-200 מעלות. מערבבים בקערה את קוביות הבטטה והסלק עם שמן זית, כמון, מלח ופלפל. מסדרים על תבנית עם נייר אפייה וצולים כ-25 דקות עד שהירקות רכים ומקורמלים.
  3. מעבירים לקערה גדולה את העדשים המבושלות, הירקות הצלויים, הפטרוזיליה, האגוזים והחמוציות.
  4. מתבלים בחומץ הבלסמי, בודקים טעמים ומוסיפים מלח או פלפל אם צריך.
  5. מערבבים היטב ומגישים חמים או בטמפרטורת החדר.

הערות ושדרוגים

למי שמחפש גרסה ללא קטניות, אפשר להמיר את העדשים בקינואה מבושלת באותה כמות. אני אישית מנסה כל מיני וריאציות לפי מה שיש בבית – וגם עם חומוס מבושל מקבלים תוצאה מעולה.

עוד תוספת מדהימה שאני אוהבת להוסיף לסלט הזה היא גבינת פטה מפוררת מעל, שמוסיפה מליחות שמקפיצה את שאר המרכיבים. לפעמים אני מחליפה את האגוזים בצנוברים קלויים, וזה מעניק קראנצ'יות שווה במיוחד.

שאלות ותשובות

1. איך אפשר לקצר זמנים?
אם רוצים לקצר זמנים, אפשר להשתמש בעדשים שחורות שכבר מבושלות (יש להשיג בקופסאות שימורים). בנוסף, ניתן לצלות את הבטטה והסלק מראש ולשמור במקרר עד יומיים.

2. איך לשמור על העדשים שלא יהפכו לעיסה?
הסוד הוא לא לבשל אותן יותר מדי. עדשים שחורות שומרות על צורתן היטב, אבל חשוב לבדוק אותן אחרי 20 דקות ולסנן מיד כשהן רכות ולא מתפוררות.

3. האם אפשר להשתמש בסלק מבושל במקום צלוי?
כן! אם יש לכם סלק מבושל, פשוט חותכים לקוביות ומוסיפים ישירות לסלט. הטעם יהיה מתקתק ועדין יותר.

4. איך להפוך את הסלט לבסיס לארוחה מלאה?
אפשר להוסיף לו קוביות טופו מוקפצות, חזה עוף צלוי או גבינת חלומי צרובה. כל אלו ישתלבו בצורה מושלמת עם הטעמים.

5. האם אפשר להכין את הסלט מראש?
בהחלט! הסלט מחזיק טוב בקירור עד יומיים. מומלץ להוסיף את הפטרוזיליה והאגוזים לפני ההגשה כדי שישמרו על הטריות.

6. אפשר להחליף את החומץ הבלסמי?
כן, אפשר להשתמש במיץ לימון או חומץ תפוחים לכיוון חמצמץ יותר. אפשר גם לשלב דבש עדין אם רוצים טעם עמוק יותר.

7. יש דרך להפוך אותו לסלט חם?
בטח! פשוט מגישים אותו מיד אחרי שהירקות יוצאים מהתנור והעדשים עוד חמימות. זה יוצא מדהים!

8. אפשר להמיר את האגוזים במשהו אחר?
אם רוצים גרסה ללא אגוזים, אפשר להחליף בשקדים פרוסים קלויים או בגרעיני חמנייה.

9. איך לגרום לילדים לאהוב את הסלט?
הם בדרך כלל אוהבים את החמוציות המתוקות, אבל אפשר גם להוסיף תירס או קוביות בטטה מקורמלות יותר כדי שיתחברו לטעמים.

10. איזה יין יתאים לצד הסלט?
לסלט הזה מתאים יין לבן יבש עם חמיצות עדינה כמו סוביניון בלאן. אם מכינים אותו עם פטה, אפשר ללכת גם על רוזה קריר.

מתכונים נוספים:

פוקצה ירקות
פוקצ'ה ירקות בתנור עם פלפל, עגבניות, קישוא וזיתים – רכה ואוורירית

פוקצ'ה ירקות תמיד מחזירה אותי לניחוחות ולריחות של אפייה ביתית אמיתית. יש משהו מדהים בלשלב ירקות צבעוניים על בצק רך ואוורירי, ממש ...

מלאווח מדפי אורז
מלאווח מדפי אורז בטיגון עם גבינות, בצל ירוק ושומשום קריספי ורך

כשהכנתי לראשונה מלאווח מדפי אורז, הופתעתי כמה התוצאה מדהימה – קריספי מבחוץ ורך ונמס בפה מבפנים. זה פטנט מושלם לימי חול שרוצים ...

פריטטה טורטיה
פריטטה טורטיה בתנור עם תפוחי אדמה, בצל וגבינת פטה

יש משהו ממכר ברגע שבו הפריטטה יוצאת מהתנור—הריח המשגע של תפוחי אדמה קלויים, בצל מטוגן עד הזהבה, ביצים טרופות שמתאחדות לכל ביס ...

כרובית 10 דקות
כרובית 10 דקות בבישול עם שמן זית, לימון, שום וטחינה ביתית

תודו שאין כיף גדול מזה – סיר רותח של כרובית רעננה, עלים לבנים פריכים שמתפצחים במפגש עם מים חמים, וכל זה תוך ...

עראיס לפסח
עראיס לפסח בתנור עם בשר עסיסי, עשבי תיבול וטעימה קראנצ'ית, מוגש עם טחינה או עמבה

אני בטוחה שכולם מחפשים בדיוק את המתכון הזה: עראיס כשר לפסח, שיכבוש את השולחן באירוח ויגרום לכל הבית להריח ממכר. לקח לי ...

ניוקי רומנה
ניוקי רומנה בתנור עם סולת, חלב, חמאה ופרמזן למרקם אוורירי ונמס בפה

פעם ראשונה שטעמתי ניוקי רומנה כמעט נחנקתי מההפתעה – האווריריות המשגעת, הרכות שנמסה בפה, הטעם המדהים שנע בין פשטות יומיומית למשהו של ...

בורקס עלי אורז
בורקס עלי אורז בתנור קריספי ונימוח עם גבינות

אני זוכרת את הפעם הראשונה שניסיתי "לעקוץ" את הקרייבינג למאפה בורקס ביתי – אבל בלי בצק. כל הבית התמלא בריח משגע, כזה ...

מוקפץ דפי אורז
מוקפץ דפי אורז עם ירקות, ג'ינג'ר ורוטב צ'ילי מתוק במחבת

יש משהו קסום ברגע שבו דפי אורז מתעוררים לחיים במים חמימים, הופכים מגיליונות פריכים לאריזה נימוחה שמחבקת כל תוספת שתגוללו בתוכה. מהרגע ...