תמיד הסתקרנתי איך אפשר להפתיע עם לזניה, ואז גיליתי את הקסם של לזניה רביולי. יש משהו פשוט משגע בשילוב בין רביולי נימוח לבין שכבות רוטב עגבניות עשיר וגבינה מותכת. זהו מתכון מדהים שחוסך את כל עבודת פתיחת הדפים ומילויים – והרשתות החברתיות של החברים שלי התמלאו בתמונות של הלזניה הזו, יחד עם בקשות למתכון.
היום אני לוקחת אתכם צעד אחר צעד למנה שהיא לא רק ממכרת, אלא גם נמסה בפה ומשדרת חמימות של בית של סבתא ואמא ביחד. הארומה המשגעת שמתפזרת בבית, עם קרום גבינה מוזהב ומפתה, תחזיר אתכם מהרגע הראשון לטעמים שכולנו אוהבים. וכל מה שצריך? חבילת רביולי קנוי, מצרכים פשוטים, וקצת קסם עם טוויסט בריא – הלזניה הזו עשירה בחלבון והופכת כל ארוחה לחגיגה.
זמן הכנה ורמת קושי
את רוב העבודה תסיימו ב-25 דקות בלבד – כולל הרכבת הלזניה המעלפת לתבנית. אחרי זה, כל מה שנותר זה שעה של אפייה והרבה ציפייה לריח מעלף. מתאים במיוחד לארוחות ערב משפחתיות או אירוח באווירה איטלקית מפנקת.
המתכון ממש מושלם גם למטבחנים פחות מנוסים. כל מה שצריך זה לעקוב אחרי ההוראות ולתת לתנור לעשות את הקסם. אפילו מי שבדרך כלל מפחד משכבות – יופתע לגלות שהשלבים כאן מדויקים, ברורים, וההצלחה כמעט מובטחת.
רשימת מרכיבים
המתכון מספיק ל-6-8 סועדים, והוא מושלם לארוחת שבת או חג שבה כל המשפחה מתאספת סביב שולחן אחד וחולקת חוויה חמימה.
- 800 גרם רביולי קנוי (מילוי גבינה, או תרד–גבינה לבדל פחמימות)
- 700 מיליליטר רוטב עגבניות בסיסי/רוזה
- 250 גרם מוצרלה מגוררת (אפשר דל שומן)
- 100 גרם פרמזן מגורר
- 300 גרם ריקוטה
- 2 כפות שמן זית
- צרור קטן של עלי בזיליקום רענן (בערך 10 גרם)
- מלח ופלפל שחור – לפי הטעם
- רבע כפית אגוז מוסקט מגורר (רשות, לטוויסט של אמא)
אופן ההכנה
- מחממים תנור ל-180 מעלות צלזיוס. משמנים תבנית אפייה בגודל כ-20 על 30 ס"מ בשמן זית.
- מרתיחים מים בסיר רחב עם כף מלח. מבשלים את הרביולי 1-2 דקות פחות מהמצוין על האריזה – הם ימשיכו להתבשל באפייה והטריות נשמרת.
- מערבבים בקערית את הריקוטה עם חצי מכמות הפרמזן, אגוז מוסקט, מעט מלח ופלפל. זהו קרם הגבינות שיכניס רובד אולטרה נימוח ללזניה.
- יוצקים מעט רוטב עגבניות על תחתית התבנית (כ-100 מ"ל) רק לציפוי. מסדרים חצי מכמות הרביולי בשכבה ישרה וצפופה.
- מורחים מעל חצי מקרם הריקוטה. מפזרים מחצית מהמוצרלה, מכסים בשכבה נוספת של רוטב.
- חוזרים – שכבת רביולי שנייה, קרם ריקוטה, רוטב ומוצרלה.
- מפזרים את יתרת הפרמזן ואפשר להניח עלי בזיליקום שלמים לפיזור ארומה רעננה מעל.
- אופים בתנור 40 דקות, עד שהגבינה זהובה, הרוטב רוחש והבית מתמלא ריח משגע.
- ממתינים 10 דקות לפני החיתוך כדי לקבל תוצאה אוורירית ונמסה בפה.
הערות ושדרוגים
מי שמעדיף מתכון דל פחמימות – לכו על רביולי מחיטה מלאה או בגרסה ללא גלוטן. לא משנה במה תבחרו, התוצאה נשארת ממכרת, ממש כמו של אמא ביום שישי. לפעמים אני מוסיפה פרוסות דליפות קישואים קלויים (בתוך השכבות) – מעניק מרקם רענן ועשיר שמחייה כל ביס.
מניסיוני, אפשר להחליף חלק מהמוצרלה בגבינת עזים או פטה–הן מחדדות את הטעמים. טיפ שלמדתי תוך כדי משחקי מטבח – להוסיף קוביות קטנות של חציל קלוי או את תערובת התרד והפטריות של סבתא בין השכבות. נוצר עומק טעמים מושלם והמנה הופכת למשגעת ולגמרי שלכם. ויש כאלה שמפזרים מעל קוביות גבינה צהובה דל שומן לקבלת קרום קריספי שמזכיר פיצה שלילדות קטנות (ולי!) תמיד יש חולשה אליו.
שאלות ותשובות
1. באיזה סוג רביולי כדאי לבחור כדי לקבל לזניה ממש מעלפת?
אני אוהבת להשתמש ברביולי במילוי ריקוטה ותרד, כי הוא נמס בפה ונותן תחושה מחודשת לכל מסורת. אפשר כמובן רביולי גבינה, בטטה או כל מילוי מושלם אחר מהמדף – לכל טעם יש שידוך משגע לרוטב העגבניות. חפשו רביולי טרי מהמקרר – הם אווריריים יותר ונעימים למרקם.
2. אפשר להכין את כל המנה מראש ולחמם?
לגמרי! הלזניה של הרביולי עושה שלום עם מקרר לילה קודם. רצוי לעטוף היטב ולחמם בתנור מחומם ל-160 מעלות, 20 דקות. הריח שייטפח ישר כאילו הרגע יצאה מהתנור. אני אפילו מחלקת למנות אישיות ומקפיאה – פתרון מדהים לארוחת צהריים בימים עמוסים.
3. האם חייבים להשתמש ברוטב עגבניות תעשייתי או שאפשר להכין לבד?
אני תמיד מעדיפה לרקוח רוטב טרי: עגבניות מרוסקות, שיני שום, שמן זית, בזיליקום, קצת מלח, רתיחה קצרה וסבלנות של 20 דקות – והתוצאה מושלמת ומשגעת. אבל כשהלחץ בבית – כל רוטב איכותי יעשה את העבודה. הוסיפו טיפונת פפריקה מתוקה לרוטב מוכן, ויש לכם טעם ביתי של סבתא.
4. אפשר להמיר חלבון מהגבינות למנה עשירה יותר?
גבינת קוטג' דלה בשומן יכולה להיכנס במקום חלק מהריקוטה. קוקוס מגורד לטבעונים ועכשיו השכבות גם עשירות בחלבון. וגם תערובת של יוגורט יוניוני 8% עושה עבודה נהדרת – ולפעמים אפילו טופו רך גרוס למסת סויה גבוהה ולמנה בריאה ודל פחמימות.
5. איזה ירק נוסף ישתלב בגרסת בריאות?
קישואים, תרד טרי, מנגולד ואפונה ירוקה – כל אחד מהם הופך את המנה לבריאה ומעוררת תיאבון. אני חותכת דק את הקישוא ומרפדת שכבה אחת של רוטב, והוא מתרכך בדיוק במידה. אפשר גם להוסיף חצילים קלויים למי שאוהב טעם עמוק ומרגש.
6. מה הסוד לשכבת גבינה קרנצ'ית?
פרמזן מגורד עם מעט פירורי לחם דגן מלא משדרג כל גריל בתנור. טיפ קטן – להוסיף בחמש הדקות האחרונות לאפייה, בתכנית גריל. זה משאיר קרום קריספי שלא תרצו להפסיק לכרסם – טריק מושלם לאורחים שמחפשים את הפינה השחומה של התבנית.
7. באילו תוספות ניתן להפוך את הלזניה הזו לארוחה עשירה יותר?
תמיד כיף להוסיף בשר טחון מתובל שהוקפץ מראש – בין השכבות. אפשר גם רצועות עוף מוקפצות, או אפילו שאריות עוף בגריל. כל תוספת הופכת את הלזניה לארוחה מושלמת ומשביעה, שמתאימה גם לארוחות חג ואירועים גדולים.
8. האם אפשר להקפיא את הלזניה לאחר אפייה?
בהחלט! אני נוהגת לחלק למנות, לעטוף בנייר אפייה ואז בניילון נצמד. ככה הלזניה שומרת על המרקם הנימוח גם אחרי הפשרה. חימום קצר בתנור (לא במיקרו!) מחזיר לה את התהילה – פתרון גאוני למנה זריזה באמצע השבוע.
9. האם אפשר לרענן את הלזניה עם רוטב אחר?
פעם ניסיתי עם רוטב אלפרדו – זה היה מפתיע, מעלף וילדים עפו על זה. רוטב פסטו בסיסי או אפילו קרם עגבניות-שמנת יוצרים גיוון בריא בתפריט ומפתיעים כל סועד מחדש. שחקו עם תבלינים – מעט פפריקה מעושנת או זעתר מעניקים ניחוח משגע.
10. אפשר להגיש לצד סלט מרענן?
בהחלט! אני ממליצה על סלט עשבים מרענן – פטרוזיליה, נענע, שמיר, בצל ירוק, קצת עגבניות שרי ומעט לימון. הסלט קוטע את העושר הגבינתי ומכניס רעננות מושלמת לכל ביס. אפילו קרעי חסה סבאית עם ויניגרט עדין – והמנה מקבלת אופי רענן ובריא, בדיוק כמו של סבתא.
אם המתכון הזה עשה לכם חשק ואתם מרגישים שהלזניה הזאת היא המשפחתית שלכם – המליצו לחברים, שתפו ברשתות החברתיות וספרו איזה שדרוג הכי אהבתם. אין כמו לפזר השראה טעימה ולהפוך עוד מטבח קטן לחגיגה מעלפת.









