כל מי שאי פעם ניסה להכין דג לבן בבית מכיר את הפחד – שהוא יצא יבש, או אפילו עם טעם ״של דג״ חזק מדי. אני לקחתי את הבקלה – דג אהוב של סבתא, הפכתי אותו לנמס בפה עם טוויסט ים תיכוני, ולא תאמינו כמה זה פשוט. בילדותי, הבקלה תמיד חיכה על שולחן שבת ברוטב עגבניות מתקתק, ובכל פעם שהרוטב התחבר עם לחם טרי, הרגשתי חגיגה משגעת. את המתכון הזה הפכתי למושלם, בדיוק כמו שזכרתי, אבל עם מרכיבים רעננים שנותנים לכל גיל ולכל משפחה את תחושת החג בבית. ריח השום והעגבניות מתפשט במטבח, והמנה תופסת את כל החושים – צבעים משגעים, טעמים ממכרים וטקסטורה נימוחה שפשוט נמסה בפה. כל ביס מלא חמימות, מסורת וקסם ים תיכוני אמיתי. אחרי שתכינו – לא תרצו לחזור לגרסאות אחרות.
זמן הכנה ורמת קושי
את רוב העבודה תסיימו תוך 15 דקות. כדאי לקחת בחשבון עוד 25 דקות בישול על אש קטנה, כדי שהטעמים יתמזגו והדג יהפוך נימוח ואוורירי במיוחד.
המתכון מתאים גם למתחילים. יש כמה שלבים פשוטים, אבל הדג דורש מעט תשומת לב – החוק הכי חשוב הוא לא “להרוג” אותו בבישול יתר. ההוראות ברורות ופשוטות לכל אחד!
רשימת מרכיבים
המתכון מספיק ל-6 סועדים, מושלם לארוחת ערב חגיגית עם טעם של סבתא וסטייל מודרני.
- 800 גרם פילה בקלה טרי (אפשר גם בקלה קפוא מופשר היטב)
- 50 מ"ל מיץ לימון סחוט טרי
- 4 כפות שמן זית איכותי
- 4 שיני שום כתושות
- 1 פלפל ירוק חריף טרי קצוץ (לא חובה, לי תמיד יש חצי פלפל בשביל פיקנטיות עדינה)
- 2 גמבות אדומות גדולות, פרוסות לרצועות דקות
- 400 גרם עגבניות מגוררות או מקופסה (עדיף עגבניות תמר משל סבתא של השכנה!)
- 2 כפות רסק עגבניות
- 1 כף פפריקה מתוקה איכותית
- 1 כפית פפריקה חריפה (לא חובה, אבל עושה פלאים ליוצאי מרוקו שבינינו)
- 1 כפית כמון
- 1 כפית כורכום
- 1/2 כפית מלח
- 1/2 כפית פלפל שחור טחון טרי
- 1/2 כוס מים
- 1/2 חבילת כוסברה טרייה קצוצה גס
- אבקת סוכר קטנה (קמצוץ, לא חובה, מתקנת חומציות ואמא שלי תמיד מוסיפה)
אופן ההכנה
- שוטפים היטב את פילה הבקלה ומנגבים אותו עם נייר סופג. בוזקים עליו חצי ממיץ הלימון, מעט מלח, פלפל ומניחים בצד להשריה קצרה (5 דקות) – זה השלב שמרכך את הדג ומתחיל להרים את התיבול.
- בינתיים, מחממים שמן זית במחבת רחבה ועמוקה (או סיר שטוח), מוסיפים שום, פלפל חריף וגמבות. מטגנים 2-3 דקות עד שהירקות מתחילים להתרכך והבית מתמלא בריח מעלף של ים תיכון.
- מוסיפים את העגבניות המגוררות, רסק העגבניות, הפפריקות, כמון, כורכום, אבקת הסוכר והמים. מערבבים היטב ונותנים לרוטב לרתוח על אש גבוהה דקה-שתיים, מנמיכים לאש קטנה ומבשלים 10 דקות כדי שהעגבניות יתפרקו והכל יתחבר לטעם אחד משגע.
- מניחים בזהירות את הדגים בתוך הרוטב, מפזרים מעל חצי מכוס הכוסברה ואת שארית מיץ הלימון. סוגרים מכסה ומבשלים על אש קטנה 12-18 דקות בלבד – עד שהדג נמס בפה ונשאר עסיסי. חשוב לא לערבב, אלא פשוט להרטיב מדי פעם על הדג מהרוטב בעזרת כף.
- בסיום הבישול, פותחים את המכסה, טועמים ומתקנים תיבול אם צריך. מפזרים מעל שארית הכוסברה ומגישים חם עם חלה טריה. בן רגע תרגישו כאילו נכנסתם למטבח של אמא ביום שישי בצהריים.
הערות ושדרוגים
המתכון גמיש ומזמין גרסאות רבות. לסועדים שרגישים לגלוטן, אני ממליצה להגיש לצד קוסקוס מקמח תירס או קינואה במקום חלה – עדיין משגע ומקרב בין כולם לשולחן. אפשר להמיר את הבקלה לפילה דג אחר – דניס, מושט או אפילו סלמון נותנים טוויסט מרענן ועדיין שומרים על טעמים ים תיכוניים חזקים.
לאורך השנים שיחקתי עם רעיונות לשדרוגים, והאהוב עליי הוא הוספת זיתים ירוקים מגולענים וחתוכים לרוטב – זה מעניק מליחות עדינה וממכר. לפעמים אני זורקת כמה עלי בזיליקום יחד עם הכוסברה לקראת ההגשה – זה מכניס רעננות מכל כיוון, והמנה מקבלת טעם מושלם של קיץ.
שאלות ותשובות
1. אפשר להחליף את הבקלה בדג אחר?
כן! פילה דניס, מושט, אינטיאס או אפילו סלמון משתלבים מדהים ברוטב הזה. כל אחד מהדגים יקבל את הטעמים ויישאר עסיסי ונמס בפה אם דבקים בזמן הבישול. פעמים רבות החלפתי לדגים שהיו לי במקפיא – זה לגמרי עובד.
2. האם צריך להשרות את הדג במים לפני?
אם עובדים עם בקלה טרי אין צורך, רק השריה קצרה בלימון. בקלה מלוח יש להשרות במים קרים לשעות ארוכות להוצאת המלח. בבקלה קפוא אני פשוט מפשירה במקרר לילה קודם – שומר על מרקם מושלם.
3. מה עושים עם שאריות?
ביום שאחרי, הדג אפילו טעים יותר! אני מחממת בעדינות במחבת, מוסיפה טיפת מים ומכסה. מגישה עם סלט רענן – סלט עגבניות קצוץ וחופן ירק עושים פלאים ומשדרגים לארוחת צהריים ממכרת.
4. איך שומרים על הדג נימוח ולא מתפורר?
הטריק הוא לא לערבב בעוצמה! כשהדג במחבת, רק להרטיב מהרוטב מלמעלה. זמן בישול קצר, על אש קטנה, מבטיח תוצאה מעלפת. אני תמיד עומדת ליד, מריחה את הרוטב – ויודעת כשמוכן לפי מראה ומגע קל.
5. האם אפשר להעשיר בחלבון?
בהחלט. לפעמים אני מוסיפה יחד עם הדג קוביות חזה עוף קטנות (מבשלים 4 דקות קודם), או תוספת שעועית לבנה מבושלת. המתכון עשיר בחלבון ודל פחמימות, מושלם לארוחה בריאה ומופחתת קלוריות.
6. האם המתכון מתאים להכנה מראש?
כן, ואפילו מומלץ! טעמי הרוטב משתבחים אחרי לילה במקרר. מחממים בעדינות לפני ההגשה – הבקלה שומר על טקסטורה משגעת, וכולם חושבים שזה הרגע יצא מהסיר. אני שומרת במקרר עד 48 שעות.
7. מה אפשר להגיש ליד?
אי אפשר לנצח חלה טריה בפסגה – אבל גם אורז לבן, קוסקוס, פירה תפוחי אדמה, פולנטה תירס או קינואה מתאימים. סלט ירקות מרענן עם הרבה ירוקים יוצר חוויה מושלמת של אוכל ביתי של אמא, כזה שמרגיש חגיגי ומיוחד.
8. מה עושים אם הרוטב יוצא חמצמץ מדי?
קמצוץ אבקת סוכר או כפית סילאן מתקנים מהר. לעיתים אני מודדת עם הלשון ואז משדרגת – כי רוטב עגבניות בכל בית מרגיש אחרת. תמיד שואלת את עצמי – כמה היה מוסיפה סבתא?
9. אפשר להקפיא?
הדג יוצא מוצלח גם אחרי הקפאה. מקררים לגמרי, מפרידים כלי מתאים ומקפיאים ל-2-3 שבועות. להפשרה – במקרר, ואחר כך חימום עדין. המרקם אולי מעט משתנה, אבל הטעמים נשארים משגעים.
10. איזה יין מתאים להגיש ליד?
לבנים יבשים משתלבים מושלם, וגם רוזה יבש. פעם ניסיתי אדום עדין וזה שידרג את הארוחה. כל עוד היין לא כבד מדי, דווקא הטעמים הרעננים של המתכון והמגע החמצמץ מתחברים לי לארוחה ים תיכונית אמיתית.
אם גם אתם התארגנתם עם בקלה לשבת או לארוחה חגיגית, אני יותר מאשמח לראות איך יצא לכם. שתפו אותי בתמונות או תגובות ברשתות החברתיות – תמיד כיף לקבל השראה ורעיונות מכל בית ובית. בתיאבון!









