יש מתכונים שאני חוזרת אליהם שוב ושוב, במיוחד כאלה שמביאים איתם קריצה של ילדות מהמטבח של אמא, בתוספת קריספיות משגעת שמזכירה חופשות בדרום מזרח אסיה. דפי אורז עם נקניקיות זה ללא ספק אחד מהם. האטרף נולד אצלי ביום קיץ חם, כשחיפשתי פתרון קל, מסקרן – ובעיקר כזה שאף אחד בשולחן לא יכול להפסיק לאכול. השילוב בין הבצק האוורירי של דף האורז, לצליל השבירה ברגע הנגיסה, ובמרכז – נקניקית עסיסית ונמסה בפה. אין אחד שלא מתמכר לזה, מבטיחה. המתכון הזה הפך לקלאסיקה ביתית אצלנו, ואחרי שתכינו אותו תבינו למה – ממכר, מדהים ופשוט מעלף לאירוח או ערב משפחתי.
זמן הכנה ורמת קושי
ההכנה עצמה מהירה – בערך 20 דקות התארגנות וגלגול, ועוד 10-15 דקות טיגון. קחו בחשבון שתצטרכו לקצות קצת ירקות מראש, וזהו – בקלות תסיימו הכל תוך חצי שעה.
רמת הקושי כאן לגמרי ידידותית – אפילו אם דף אורז מרגיש לכם עולם מסתורי. בשיטה שלי, כל אחד מצליח ליצור גלילים מושלמים, רק עוקבים אחרי ההוראות וצוללים לעניינים.
רשימת מרכיבים
המתכון מספיק ל-12 דפי אורז ממולאים (תלוי בגודל הנקניקים), מושלם כמנה ראשונה לארוחה של 4-6 סועדים, או לטריפת נשנוש משגע עם רוטב בצד.
- 12 דפי אורז בקוטר 22 ס"מ
- 12 נקניקיות עוף או בקר, 50 גרם כל אחת
- 2 גזרים בינוניים קלופים וחתוכים לגפרורים דקים (ג'וליאן)
- 1 מלפפון גדול חתוך לרצועות דקות
- 1 פלפל אדום חתוך לרצועות דקות
- 6 עלי חסה, שטופים וקרועים גס
- קורט מלח דק
- 5 כפות שמן קנולה או סויה – לטיגון
- 1 כף שומשום שחור/לבן (לא חובה, אבל מוסיף קראנצ')
- רוטב סויה, טריאקי או צ'ילי מתוק – להגשה
אופן ההכנה
- מרתיחים סיר מים בינוני. כשהמים מתחילים לבעבע, מכניסים את הנקניקיות ל-3 דקות (רק עד שהן מתרככות, לא מתבשלות עד הסוף), מסננים ומניחים על נייר סופג.
- מסדרים על השיש קערה גדולה עם מים חמימים (לא חמים מדי – בודקים באצבע, שיהיה נעים למגע). טובלים כל דף אורז 10 שניות במים, עד שהוא גמיש אך לא רך מדי.
- מניחים את דף האורז על מגבת לחה, מסדרים גזר, מלפפון, פלפל ונקניקיה לאורך השליש התחתון שלו. מוסיפים עלה חסה, מפזרים מעט מלח.
- מקפלים את דף האורז מעל המלית, סוגרים צדדים כמו מעטפה, ואז מגלגלים הדוק לגליל. העבודה דומה לגלגול סיגר או אגרול, ותוך שנייה תתפסו את הקטע.
- מחממים שמן במחבת רחבה על חום בינוני. מניחים את הגלילים כשה"קפל" כלפי מטה, כדי שייסגרו יפה ויקבלו קריספיות מעלפת. מטגנים 2-3 דקות מכל צד, עד שהם שחומים ופריכים.
- שמים את הגלילים על נייר סופג. מפזרים שומשום מעל, ומגישים עם רוטב לבחירתכם בצד.
הערות ושדרוגים
עבור מי שמעדיף גרסה יותר דלה בפחמימות או רגיש לגלוטן, אפשר להחליף את הנקניקיה בבשר עוף טחון מתובל, או אפילו טופו עשיר בחלבון – הכנתי ככה לא פעם, והתוצאה תמיד בריאה וטעימה. גם דפי האורז עצמם כמובן ללא גלוטן, יתרון שמשגע כשיש אורחים עם רגישויות.
מהמטבח הביתי שלי למדתי שתוספת של נענע קצוצה או מעט בזיליקום עושה קסם של טעמים – הופך הכל לרענן ומיוחד. לפעמים אני מוסיפה שכבת גבינה קשה מגוררת יחד עם הנקניקיה, ואז מקבלים ביס נימוח וגבינתי שמושלם לילדים. אם בא לכם גרסה מושחתת במיוחד, טובלים את הגלילים ברוטב חמאת בוטנים ביתי – תענוג ממכר שאף אחד לא יכול להפסיק לאכול. תרגישו חופשי לאלתר – כל שילוב יתפוס כאן, בתנאי שיש קראנצ' והפתעה בכל נגיסה.
שאלות ותשובות
1. אפשר להכין את דפי האורז מראש ולהשאיר במקרר?
כן, בהרבה הזדמנויות גלגלתי את דפי האורז מראש (עד שלב הטיגון) ושמתי ביניהם נייר אפייה כדי שלא ידבקו. אם צריך, אפשר לטגן אותם סמוך להגשה, ואז הם שומרים על קריספיות מושלמת. כשהם נשארים הרבה זמן במקרר, הם נהיים קצת רכים – מומלץ לטגן סמוך לאכילה.
2. אפשר להכין את המתכון בגרסה בריאה או דלה בשומן?
חד משמעית כן! טיגון בשמן עמוק לא חובה כאן. לעיתים אני אופה את הגלילים בתנור בחום גבוה (220 מעלות) עם תרסיס שמן דק, ואפילו במכשיר טיגון ללא שמן – יוצא דל פחמימות ומתפוצץ מטעם. אפשר להעשיר את המתכון בחזה עוף צלוי, דג או חביתה דקה במקום נקניקיה, וכך לקבל מנה עשירה בחלבון ובריאה.
3. אילו תוספות מומלצות למילוי נוסף?
אני אוהבת להכניס כל ירק פריך שיש במקרר – קולורבי, נבטים, בצל ירוק ואפילו רצועות צנון. לפעמים אני מתפנקת עם קצת קימצ’י עדין שמשגע את כולם. מכאן לגמרי אפשר אלתר – מג'דרה קרה ועד גבינת פטה מפוררת, כל תוספת רק משתדרגת בתוך דף אורז.
4. איך שומרים על דפי האורז שלא יתייבשו?
דפי אורז אוהבים לחות, במיוחד אחרי טבילה במים. חשוב להניח את הדפים על מגבת לחה או ניילון נצמד בשכבות. אם צריכים להמתין עד הטיגון – עוטפים במגבת לחה ושמים בשקית סגורה. טיפים כאלה עוזרים לי לשמור על טריות גם כשמארחת הרבה אנשים.
5. יש גרסאות ללא בשר שמתאימות לטבעונים?
כן, לא מעט פעמים הכנתי את הגלילים עם טופו מעושן פריך, פרוסות אבוקדו או אפילו “חביתה” טופו מתובלת – קלאסי וטעים. מוסיפים ירקות טריים, נבטים וקצת רוטב חמאת בוטנים, ומקבלים ביס טבעוני ומשגע.
6. איזו רוטב הכי מתאים ללוות את הגלילים?
אני הכי אוהבת לשלב רוטב צ׳ילי מתוק קלאסי או סויה עם מיץ לימון. למי שאוהב חריף אפשר גם רוטב וואסבי, והכי מעלף – רוטב חמאת בוטנים עם קורט סויה וצ’ילי. כל רוטב עובד כאן, כל עוד הוא מדגיש את הטעמים הרעננים והקריספיים.
7. איך נותנים לגלילים מראה חגיגי במיוחד לאירוח?
אחרי הטיגון, אני מפזרת מעל שומשום שחור, פטרוזיליה קצוצה או בוטנים גרוסים. לפעמים זורקת גם כמה עלי מיקרו-גרין ונותנת טאץ’ חגיגי. אפשר גם לחתוך את הגלילים באלכסון ולהגיש אותם עומדים, מה שמקפיץ את כל השולחן.
8. דף האורז נקרע לי בקלות – טיפים לשיפור?
הטיפ החשוב – לא להשרות את דפי האורז יותר מדי, 10 שניות מספיקות. ואם הוא דביק מדי, כדאי לרפרף עליו מגבת לפני שממלאים. אם בכל זאת נקרע, בשיטה של “הדבקה” עם דף נוסף, לא רואים כלום – מניסיון, לפעמים הדף השני מציל את כל המנה.
9. אפשר להכניס את הילדודס לעבודה?
לגמרי. הילדים מתים על השלב של ריכוך הדפים והגלגול – מאוד קל גם לקטנים. תנו להם לבחור ירקות, למרוח רוטב ולעזור בגלגול. כל הבית הופך לפינת אוכל אסייתית ממכרה.
10. נשארו גלילים – מה אפשר לעשות עם השאריות?
מהמטבח הביתי שלי, לא אחת נשארים גלילים. אני מחממת יום אחרי במחבת יבשה או קלה בתנור חם, עד שמתפצפצים מחדש. לפעמים פותחת את הגלילים, חותכת דק, ומוסיפה לסלט ירקות עם רוטב חמאת בוטנים – גאוני, משדרג כל קערה פשוטה.
אם יצא לכם להכין, אשמח שתשתפו את התוצאה בתמונות, תגיות ואפילו תספרו לי אילו שדרוגים ניסיתם. הקסם הגדול במתכון הזה הוא לשדרג אותו עם היד על הדופק, וכל אחד מוצא בו את הגרסה האישית המושלמת שלו. חפשו אותי גם ברשתות החברתיות, ספרו איך יצא, ואולי תגלו אצלכם בבית מתכון ממכר חדש של סבתא – עם קריצה עכשווית ממטבח אסייתי!









